Taraba mení podmienky odstrelu medveďov. Šelmy bude likvidovať aj polícia. Poľovníci oceňujú rýchlosť riešenia

Podľa ministra Tomáša Tarabu je nezmysel, aby o regulácii každého medveďa rozhodoval rezort životného prostredia. Navrhuje preto výnimky na odstrel. Nový systém krízového riadenia má byť hotový do konca januára.

7. zasadnutie vlády SR Tomáš Taraba. Foto: Martin Baumann/TASR

V pondelok na tlačovej konferencii o zmenách informovali minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti. „Ak nahlási niekto na čísle 112 výskyt medveďa v intraviláne obce, tak tam nebudeme musieť posielať len zásahový tím, ale na miesto bude hneď privolaná polícia,“ poznamenal Taraba.

Muži zákona však nebudú zasahovať, ak medveď nebude útočný. Obmedzia len priestor, aby nedošlo k stretu s človekom. Odstrel majú v prvom rade robiť poľovníci, ktorí medzičasom prídu na miesto a medveďa v súčinnosti s políciou usmrtia na mieste.

„Ak nebude medveď vykazovať normálne správanie a polícia bude mať primerané vybavenie na mieste, tak bude na základe výnimky zasahovať aj ona,“ povedal Taraba. Šutaj Eštok doplnil, že polícia má pohotovostné útvary, ktoré majú zbrane použiteľné na medveďov.

Taraba na sociálnej sieti uviedol, že „odlov medveďov v intravilánoch sa bude realizovať v podobe udelenia výnimiek na nepoľovnú plochu, kde sa bude vyskytovať medveď, a vydávať to budú okresné úrady“. Zároveň chce, aby okresné úrady vydávali tieto povolenia rýchlejšie.

„Nebudeme vyhadzovať milióny eur na zásahové tímy, ktoré tak či tak nevedia byť v každom okrese,“ napísal Taraba na sociálnej sieti s dôvetkom, že „rozhodovať majú úradníci čo najbližšie na mieste diania“.

Poľovníci postup envirorezortu oceňujú

Kritické situácie si podľa poľovníkov vyžadujú krízové riešenia. Situácia s medveďmi sa podľa nich na Slovensku dostala do štádia, keď je naozaj potrebné urýchlene sa touto problematikou zaoberať. Preto oceňujú, že envirorezort to chce aj v spolupráci s inými rezortmi riešiť. 

Obzvlášť ak bude výskyt medveďa v intraviláne ohrozovať život alebo zdravie občanov, treba okamžité riešenie. „V takomto prípade je eliminácia jedinca poľovníkmi za asistencie polície, prípadne samotnou políciou, nevyhnutná. Treba však dodať, že veríme, že k takýmto situáciám dochádzať nebude a situácia bude hlavne z časového hľadiska zvládnuteľná zásahovým tímom,“ povedal pre Štandard hovorca Slovenskej komory poľovníkov Alojz Kaššák.

Kaššák dodal, že v minulosti, keď bol počet medveďov na Slovensku oveľa nižší aj vďaka prísne kontrolovanému regulačnému lovu, ku krízovým situáciám dochádzalo len veľmi zriedka.

Odborníci sa sporia, koľko medveďov je na našom území

Zatiaľ čo obyvatelia dedín, v ktorých šelmy pravidelne vídať, jednohlasne bijú na poplach, že táto zver je premnožená, odborníci na tom nenachádzajú zhodu. Iné čísla prezentujú ochranári, iné lesníci a poľovníci a konsenzus nevedia nájsť ani vedci.

Podľa štúdie, ktorú v lete 2023 vypracovala Prírodovedecká fakulta Univerzity Karlovej v Prahe, sa početnosť tejto šelmy u nás pohybuje od 1 012 do 1 275 jedincov.

Autori oponentského posudku štúdie zasa tvrdia, že podľa týchto dát nemôžeme určovať celkovú početnosť medveďa na Slovensku. Údaje pražskej univerzity sú podľa nich relevantné len pre štyri viac-menej periférne oblasti výskytu: Malá Fatra, Veľká Fatra, Poľana, Muránska Planina. „Ak chýbajú vzorky z výmerou najrozsiahlejších území považovaných za jadrovú oblasť výskytu medveďa v Západných Karpatoch, môžeme hovoriť o odhade veľkosti populácie pre Západné Karpaty?“ uvádzajú oponenti v správe.

Ochranári však tvrdia, že dáta pražskej štúdie sa zhodujú s údajmi, ktorými disponujú na základe pravidelných monitoringov v chránených územiach. Podľa ochranárov štúdia ukazuje, že populácia medveďa na Slovensku zásadne nerastie a považujú ju za stabilnú.

Aj Národné lesnícke centrum (NLC) pravidelne zbiera údaje o početnosti zveri od poľovníkov. Medveďov je však podľa nich výrazne viac, než tvrdia vedci a ochranári.

„Ak by sme uvažovali o čistom každoročnom prírastku bez prirodzenej mortality a iných úhynov, malo by na Slovensku ročne pribudnúť 300 až 400 nových medvieďat. Od roku 2014 by sme tu tak mali mať minimálne o 3-tisíc jedincov viac [oproti spomínanej štúdii, pozn. red.], a celková početnosť by tak mala prekračovať úroveň 4-tisíc medveďov hnedých,“ konštatuje aktuálne NLC vo svojom stanovisku k početnosti medveďov.

(tasr, est)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok