V Rusku zadržali Bielorusa, ktorý údajne vykonával sabotáž v prospech Ukrajiny

V Rusku zadržali Bielorusa, ktorý údajne vykonával sabotáž v prospech Ukrajiny. Zadržaný Bielorus (26) mal podpáliť trakčnú meniareň v meste Tula asi 175 kilometrov južne od Moskvy, uviedla ruská agentúra RIA Novosti. V minulosti si už odpykal trest za výtržníctvo v Bielorusku.

Meniareň podľa správ ruských médií podpálil na príkaz Ukrajinca, ktorý mu za to sľúbil peniaze. Zadržali ho v meste Voronež, kde plánoval ďalší útok, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB). AFP správy ruských médií nedokázala nezávisle overiť.

Ruské úrady zadržali v decembri iného bieloruského občana, ktorý údajne umiestnil výbušniny do dvoch vlakov prechádzajúcich cez Sibír. Aj v tomto prípade ruské úrady obviňovali Ukrajinu.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac