Rusko za uplynulý rok výrazne posilnilo svoje pozície a napriek medzinárodným sankciám sa mu darí viesť bojové operácie proti Ukrajine

Rusko za uplynulý rok výrazne posilnilo svoje pozície a napriek medzinárodným sankciám sa mu darí viesť bojové operácie proti Ukrajine. Uviedol to šéf nórskej obrannej spravodajskej služby viceadmirál Niels Andreas Stensønes.

Podľa Stensønesa je vojna na Ukrajine „prvou svetovou vojnou vo farbe“. Ukrajina a Rusko totiž majú opevnené pozície, útočné operácie sú obmedzené a nevedú k výrazným zmenám a dôležitú úlohu zohráva delostrelectvo.

Šéf nórskej obrannej spravodajskej služby zároveň povedal, že Ukrajina nie je schopná sama vyrobiť potrebné zbrane a je „úplne závislá od materiálnej podpory zo Západu“, pričom veľkú časť západného vybavenia, ktoré už dostala, „stratila alebo použila“.

Stensønes dodal, že Moskva môže naverbovať približne trikrát viac ľudí ako Ukrajina, zvláda západne sankcie lepšie, ako sa očakávalo, a ruská výroba zbraní pokračuje rýchlejším tempom.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac