Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda skončilo na ruskom zozname nežiadúcich organizácií

Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda skončilo na ruskom zozname nežiadúcich organizácií, rozhodol o tom rezort spravodlivosti. Má tak zakázané pôsobiť v krajine. Za zahraničného agenta ju Moskva považuje už štvrtý rok.

V registri „nežiaducich“ organizácií je v Rusku v súčasnosti 142 subjektov. Zaradené sú doň organizácie, ktorých činnosť podľa ruských orgánov ohrozuje základy ústavného poriadku, bezpečnosť alebo obranyschopnosť krajiny.

Webové stránky viacerých ruskojazyčných projektov RFE/RL vrátane ruskej služby Rádia Sloboda, ako aj ich účty na sociálnych sieťach sú v Rusku od jari 2022 zablokované.

Ruský úrad pre kontrolu masmédií (Roskomnadzor) k tomuto kroku pristúpil po tom, ako RFE/RL odmietla vymazať informácie o vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac