USA sprísňujú sankcie s cieľom zabrániť dodávkam zbraní z KĽDR do Ruska vo vojne proti Ukrajine

USA sprísňujú sankcie s cieľom zabrániť dodávkam zbraní z KĽDR do Ruska vo vojne proti Ukrajine. Podľa tlačovej agentúry Jonhap to uviedla vysoká predstaviteľka americkej administratívy, ktorá označila "zjavné zlyhanie" Moskvy pri dodržiavaní medzinárodných pravidiel za "hrozivé".

Yuri Kimová z oddelenia pre Európu a euroázijské záležitosti na ministerstva zahraničných vecí USA na brífingu venovanom blížiacemu sa druhému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedla, že
USA monitorujú správy „o dodávkach zbraní, ktoré sa presúvajú z Iránu do Ruska, zo Severnej Kórey do Ruska“.

Kimová varovala, že Rusko zaplatí za svoje rozhodnutia, ktoré sa premietli do čulého ruchu medzi Moskvou a Pchjongjangom, považovaného za porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Podľa nej, transakcie Ruska so Severnou Kóreou a Iránom predstavujú porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady, za ktoré hlasovalo a ktoré podporovalo aj samotné Rusko.

Podľa americkej diplomatky takýto prístup vyvoláva otázky „o úlohe Ruska na medzinárodnej scéne, jeho spoľahlivosti a túžbe byť lídrom“. „Predstava, že Rusko môže pokračovať v porušovaní pravidiel, ktoré je ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN povinné dodržiavať, je jednoducho desivá,“ povedala.

(tasr)