Bratislavskí policajti držali človeka so zlomenými pätami viac ako tri dni v nelegálnom priestore

Bratislavskí policajti držali človeka so zlomenými pätami viac ako tri dni v nelegálnom priestore. Konanie polície z roku 2021 označil ombudsman Róbert Dobrovodský za porušenie ľudských práv.

Policajti z Podunajských Biskupíc ešte v roku 2021 zadržali muža a umiestnili ho do takzvanej miestnosti pre vyhradené osoby, ktorá nespĺňala podmienky a vybavenie na to, aby tam mohol byť niekto dlhší čas zadržiavaný. Navyše išlo o nelegálne priestory.

Zadržaný muž sa následne začal sťažovať na bolesti nôh. Po prevezení do nemocnice lekár konštatoval praskliny na pätách. Muž nedokázal chodiť ani s barlami a rodina mu zabezpečila invalidný vozík. Dovtedy ho policajti na vyšetrovania prenášali na rukách.

Lekár vydal potvrdenie, že muž bol schopný umiestnenia do cely predbežného zaistenia na Račiansku ulicu v Bratislave. Policajti ho napriek tomu odmietli prijať a spravili to bez písomného potvrdenia. Dôvodom neumiestnenia mala byť mužova imobilita.

Na základe toho ho opätovne previezli do nelegálnej miestnosti v Podunajských Biskupiciach. Spal tam na kovovej lavici v miestnosti bez vetrania, na toaletu ho policajti prenášali na rukách. Tu zotrval až do momentu, keď bol na základe rozhodnutia sudcu okresného súdu v Bratislave umiestnený do výkonu väzby v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava.

Ombudsman Róbert Dobrovodský vyhlásil, že v tomto prípade došlo k porušeniu Ústavy Slovenskej republiky aj Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv.

„V 21. storočí nemôžem akceptovať stav, ak štát spôsobuje človeku pri obmedzení slobody zbytočné utrpenie a poníženie. V posudzovanom prípade som považoval za preukázané, že postup polície vo vzťahu k zaobchádzaniu s osobou podávateľa bol ponižujúci.“

(facebook)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok