Baerbocková vyzvala Izrael, aby objasnil útok na dav pri kamiónoch s humanitárnou pomocou

Annalena Baerbocková bola podľa vlastných slov šokovaná správami o krvavom útoku na dav Palestínčanov, ktorí sa v meste Gaza náhlili ku kamiónom s humanitárnou pomocou. Nemecká ministerka zahraničných vecí Izrael vyzvala, aby situáciu vysvetlil.

Baerbocková vyjadrila sústrasť rodinám obetí a žiada väčšie dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, keďže tamojší obyvatelia sú podľa jej slov „bližšie k smrti ako k životu“.

Ministerka opäť vyzvala na humanitárne prímerie v Gaze, na základe ktorého by boli prepustení rukojemníci zajatí hnutím Hamas počas októbrového útoku na Izrael, aby v palestínskej enkláve neumierali ďalší ľudia.

Podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo pri štvrtkovom útoku viac ako 100 ľudí a ďalších vyše 700 utrpelo zranenia. K tragédii došlo počas tlačenice Palestínčanov okolo konvoja s humanitárnou pomocou.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac