Školy nečelia hrozbe, vyučovanie bude vo štvrtok pokračovať. Kurilovská: Operatíva je v pohotovosti

drucker, dolinková Tomáš Drucker. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude vo štvrtok 9. mája plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých bol v utorok nahlásený bombový útok. Nie sú v bezprostrednom ohrození, preto nie je nevyhnutné pristúpiť k ich zatvoreniu.

Podľa predbežných zistení polície išlo v prípade hlásení o bombovej hrozbe o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby. Vyšetrovanie naďalej pokračuje, informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Zatiaľ nie sú dôvody, aby boli vo štvrtok školy zatvorené, uviedla pred stredajším rokovaním vlády štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská. Uistila, že rezort vnútra i ministerstvo školstva sa dôsledne zaoberajú situáciou.

„Zatiaľ, ako sme sa rozprávali aj s predstaviteľmi rezortu školstva, nie je taká situácia, aby deti vo štvrtok nemali ísť do školy,“ uviedla Kurilovská. Potvrdila, že v utorok boli uskutočnené všetky prehliadky.

„Musím potvrdiť, že sme celkovo zaznamenali vyše 1300 varovných mailov a bombových ohrození, ktoré sa týkali škôl,“ informovala.

„Dnes sa, našťastie, nič nedeje, no operatíva je, samozrejme, v pohotovosti,“ upozornila pred začiatkom kovania kabinetu. Utorkové hrozby varovali pred bombami nielen na školách, ale aj v budovách bánk či predajniach elektrotechniky.

(tasr)


Ďalšie články