NKÚ zistil viaceré problémy spojené s efektívnosťou a hospodárnosťou použitia financií počas pandémie COVID-19. Mimoriadnu situáciu počas pandémie zvládlo Slovensko vďaka aktívnemu nasadeniu samospráv a väčšinu zodpovednosti prebrali hygienici a lekári.

NKÚ vypracoval zo zistení súhrnnú správu, ktorú zaslal premiérovi Robertovi Ficovi, ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej, predsedovi parlamentného zdravotníckeho výboru Vladimírovi Balážovi, hlavnej hygieničke Tatiane Červeňovej či vedeniu samosprávnych združení.

Pri kontrole Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) v roku 2020 dospela NKÚ k záveru, že kompetencie a procesy v tejto inštitúcii neboli nastavené správne a účinne. Orgány krízového riadenia nekonali, neplnili si svoje povinnosti a neprispeli k flexibilite systému. Zároveň do činnosti SŠHR zasahovali aj orgány bez zákonného oprávnenia a v čase výkonu kontroly nebola táto inštitúcia dostatočne pripravená na pandémiu.

Kontrolóri sa pozreli aj na pomoc podnikateľom počas pandémie. Z kontroly vyplynulo, že pri schvaľovaní a prerozdeľovaní pomoci naprieč viacerými rezortami chýbal zastrešujúci koordinačný orgán Covid-pomoci, ktorý by usmerňoval poskytovateľov pomoci a zjednotil postupy. Informačné systémy rezortov neboli prepojené. Neexistoval jednotný register žiadateľov o podporu, ku ktorému by mali prístup zainteresované ministerstvá. Slabé kontrolné mechanizmy niektorých poskytovateľov pomoci boli ďalším zistením kontrolórov.

Mimoriadna situácia spôsobená vypuknutím pandémie výrazne ovplyvnila aj činnosť miestnej samosprávy. Viaceré samosprávy pristúpili k zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov a tým čiastočne vyrovnávali výpadok daňových príjmov. „Okrem toho zlú finančnú situáciu obcí pomáhal riešiť štát aj bezúročnými pôžičkami, splácanie časti pôžičiek im nakoniec minulý rok vláda odpustila. Tu je otázne či táto forma pomoci bola tá najvhodnejšia,“ uviedol šéf národných kontrolórov.

(sita)

Nové správy

Turecko bude držať deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, oznámil jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan. Ankara pomáhala aj pri pátracej akcii.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie Karima Khana, hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Označil to za absurdný krok a útok na celý Izrael.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo februári uplynulo rovných 22 rokov odo dňa, do ktorého sa zobudili klienti nebankových spoločností spájaných s Jozefom Majským. Ich pobočky totiž zatvorili a nasledoval celý rad udalostí, ktorý vyvrcholil procesom trvajúcim 18 rokov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Západu trvá prijímanie kľúčových rozhodnutí v otázke vojenskej podpory Ukrajiny príliš dlho, prehlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Žiada zapojenie lietadiel krajín Severoatlantickej aliancie do zostreľovania ruských striel.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spojené štáty oficiálne vyjadrili sústrasť Iránu po smrti prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poľský prezident Andrzej duda čelí kritike za sústrastnú správu adresovanú Teheránu. Smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího totiž prirovnal k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Škandál s infikovanou krvou je pre Spojené kráľovstvo dňom hanby, prehlásil britský premiér Rishi Sunak v reakcii na odhalenie dlhoročného škandálu s podávaním závadnej krvi počas transfúzií.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Návrh na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident Spojených štátov amerických Joe Biden v reakcii na rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Budovu pošty v Revúcej poobede evakuovali. Zamestnanci tam našli obálku s bielym práškom, potvrdila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Voľby do Európskeho parlamentu by vyhrala opozičná strana Progresívne Slovensko, koaličný Smer by zaostával o osem percent. Tretie miesto by obsadil Hlas. Demokrati, Slovensko ani Kresťanská únia by sa do Bruselu nedostali.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Západ nedokáže Kyjevu poskytnúť zbrane, ktoré by zvrátili priebeh konfliktu, vyhlásil veľvyslanec Ruskej federácie pri Organizácii spojených národov Vasilij Nebenzia na brífingu zvolanom z podnetu Moskvy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Atentát na premiéra Roberta Fica je priamou hrozbou demokracie, skonštatovala vládna rada pre ľudské práva. Čin, ktorý podľa nej nesmie mať miesto v žiadnej spoločnosti, ostro odsúdila.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na chorvátskom pobreží vylovili štyri kusy mimoriadne jedovatého druhu ryby. Nebezpečný štvorzubec v prostredí Stredozemného mora nemá prirodzeného nepriateľa. Pre človeka predstavuje ohrozenie jed tetrodotoxín.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vláda musí naďalej plniť svoje programové vyhlásenie v tempe, ktoré nastavil premiér Robert Fico, oznámila strana Smer po zasadnutí koaličnej rady. Koalícia tiež vyhlásila jednotu a potrebu pokračovať v rokovaní Národnej rady SR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V utorok 10:00 sa uskutoční poslanecké grémium, po ktorom bude pokračovať parlamentná schôdza. Rokovanie poslancov Národnej rady SR prerušili v stredu po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Moskovský súd potrestal pokutou muža, ktorý si zafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky. Za diskreditáciu ruskej armády mu vymeral trest vo výške 50-tisíc rubľov, teda niečo cez 500 eur.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia pátra po vodičovi, ktorý nedal prednosť motorkárovi na kruhovom objazde v Bratislave. Motocyklista dôsledkom sobotného večerného stretu spadol, vodič auta z miesta ušiel.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval Španielov na „obsadenie Bruselu“, na podporu španielskej pravicovej strany Vox v eurovoľbách sa spojil s predsedníčkou talianskej vlády Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vrtuľník s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s vicepremiérom Robertom Kaliňákom, ktorý ju informoval o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Ministerstvo zdravotníctva oponuje, že dohodu plní.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Britská vláda utajovala dôkazy o infikovaných krvných transfúziách, uviedol šéf nezávislého vyšetrovacieho výboru Brian Langstaff. Kabinet a Národná zdravotná služba (NHS) kryli škandalózne podávanie krvných vzoriek, ktoré si vyžiadalo životy vyše troch tisícov ľudí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vydanie zatykačov na členov izraelskej vlády odsúdili prezident Jicchak Herzog i minister zahraničia Jisrael Katz.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nové údaje o inflácii sú „neuspokojivé“, uviedol podpredseda Federálneho rezervného systému (Fed) pre dohľad Michael Barr. Vzhľadom na to by mal Fed ponechať úrokové sadzby na súčasnej vysokej úrovni dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dopyt po garážach neustáva. Realitky tento trend sledujú dlhodobo, čo dokazuje, že ide o čoraz populárnejšiu formu investície. Nielen byty či domy teda vedia zlepšiť rodinný rozpočet.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Podľa SaS je zrušenie okrúhleho stola dôkazom, že niektorí politici stále nedokážu prekročiť svoj tieň. „Miesto toho, aby sme našli cestu z nenávisti a dospeli k spoločnému konsenzu na nastolení celospoločenského zmieru, opäť prichádza k rozdeleniu a neochote diskutovať,“ reagoval Branislav Gröhling. Považuje to aj za vyjadrenie neúcty voči Pellegrinimu a Čaputovej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Strana SaS od utorka pokračuje v kampani k eurovoľbám, informoval líder kandidátky Richard Sulík na Facebooku. Zároveň apeluje na voličov, aby „skúsili výnimočne voliť podľa toho, ako sa im páči program ich preferovanej strany“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ústavný súd prikázal Slovenskej informačnej službe zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala. Rozhodnutie prijal senát ÚS 15. mája po minuloročnej obnove konania v tejto veci na základe Vargovej sťažnosti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zatykač na izraelských členov vlády je „desivý a absolútne nepriajteľný“, napísal český premiér Petr Fiala na sieti X. Odmietol spojitosť medzi „predstaviteľmi demokraticky zvolenej vlády“ a členmi islamistickej organizácie.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Stretnutie Zuzany Čaputovej a Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa v utorok (21. 5.) popoludní neuskutoční. O prípadnom novom termíne budú včas informovať.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Nie sme zodpovední za nenávistné prejavy v spoločnosti, uviedol Michal Šimečka. Strana PS bola podľa neho vždy slušnou a odbornou opozíciou. Nedovolí, aby niekto potláčal jej vecnú opozičnú prácu, alebo dával hrozný čin atentátnika za vinu jej voličom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelskí ministri obvinili hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) z antisemitizmu. Reagovali tak na žiadosť o vydanie zatykača na premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Gallanta.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Strana SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky voči jej predstaviteľom a členom, informoval hovorca Ondrej Šprlák.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ďalší človek môže dostať do mozgu čip Elona Muska, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolil spoločnosti Neuralink testovanie technológie na druhom pacientovi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v Rafahu, povedal izraelský minister obrany Joav Gallant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič obhajoval poskytnutie systému Copernicus Iránu pri pátraní po mieste havárie vrtuľníka prepravujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusi už nepodporujú vojnu len kvôli silnej propagande. Jej pokračovanie je pre nich ekonomicky výhodné, konštatuje ekonómka z Kyjevskej ekonomickej školy Elina Ribakovová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čiernemu kašľu v Česku podľahla ďalšia žena, ide o šieste úmrtie počas tohtoročnej epidémie. Za posledný týždeň sa infekciou nakazilo takmer 1 400 ľudí. Infikovaných detí do jedného roka je už 210.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články