Prezidentka: Vykročme z bludného kruhu nenávisti

Prezidentka Zuzana Čaputová spolu s budúcou hlavou štátu Petrom Pellegrinim sa v otázke odsúdenia stredajšieho pokusu atentátu na premiéra Roberta Fica zhodli. Oznámili to na spoločnej tlačovej besede vo štvrtok.

Spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie.

Hlava štátu opakovane vyzvala na upokojenie situácie a zvýšenie snáh, aby sme sa na Slovensku vrátili k pokojnému životu. Spolu so svojím nástupcom udalosť vnímajú nielen ako útok na človeka, ale aj ako „atentát na demokraciu“. „Vykročme z bludného kruhu nenávisti,“ zaznelo z úst hlavy štátu.

Pellegrini vo svojom vyhlásení uviedol, že ak sa máme ako národ zmieriť, a ak sa podobné situácie nemajú opakovať, musia sa na tom podieľať všetky zúčastnené strany – politici, novinárska obec, ale aj občania.

„Slovensko sa musí dnes vybrať cestou pokoja a utlmenia vášní,“ dodal Pellegrini a vyzval politické strany k zastaveniu aktuálne prebiehajúcich predvolebných kampaní.

„Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje,“ uzavrel.

Celé vyhlásenie Zuzany Čaputovej:

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,
chceli by sme sa vám prihovoriť v tejto mimoriadnej chvíli, ja ako úradujúca prezidentka a Peter Pellegrini ako novozvolený prezident.

Stojíme tu spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Rôznosť názorov je prirodzená, aj my ich máme rôzne. Ale sme obaja ľudia, politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie.

Ako spoločnosť žijeme v dobe mnohých konfliktov, ale prosím vás, neprenášajme ich do roviny nenávisti. Sme jedna krajina, jeden národ a spolu s menšinami vytvárame ľudské spoločenstvo, ktoré spolu žije v tejto dobe na tomto území.

Zároveň máme úplnú zhodu na odsúdení násilia a ohavného činu, ktorý sa stal včera popoludní. Útok na premiéra Roberta Fica je ľudskou tragédiou, ale zároveň útokom na demokratické zriadenie. Myslíme teraz spolu na skoré zotavenie Roberta Fica.

V neposlednom rade chceme vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu. Vystúpme z bludného kruhu verbálnych útokov a skončime s obviňovaním. To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom.

Dnes sme sa s novozvoleným prezidentom dohodli, že spoločne pozveme všetkých lídrov parlamentných politických strán na stretnutie s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a jednoznačne odmietnuť akékoľvek násilie.

My politici, musíme mať predovšetkým moc nad sebou, nad svojimi emóciami, keď chceme vykonávať verejnú moc v štáte. Majme preto prosím všetci pod kontrolou svoje myslenie, hovorenie a konanie. Lebo na čo myslíme, tým sa stávame. A teraz sa všetci potrebujeme stať o niečo lepšími ľuďmi.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac