Sánchez: Španielsko neuzná palestínsky štát 21. mája

Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil, že Madrid neuzná palestínsky štát 21. mája. Vyvrátil tak tvrdenia šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, že Španielsko to urobí spolu s Írskom a Slovinskom v uvedený deň.

Sánchez dodal, že Madrid uzná palestínsku štátnosť iba v rámci spoločnej akcie s ďalšími krajinami.

O údajnom stanovenom dátume informoval Borrell v rozhovore pre španielsky verejnoprávny rozhlas ešte 10. mája. Dodal, že mu to potvrdil aj španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Írsko v stredu 15. mája oznámilo, že palestínsku štátnosť uzná do konca mája. „Konkrétny dátum je stále pohyblivý, pretože stále rokujeme s niektorými krajinami o spoločnom uznaní palestínskeho štátu,“ spresnil írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin.

V marci vydali Španielsko, Írsko, Malta a Slovinsko spoločné vyhlásenie, že sú pripravené uznať Palestínu, keď „nastanú vhodné okolnosti“, ak by to mohlo pomôcť vyriešiť konflikt.

Francúzsko ani Nemecko túto myšlienku nepodporujú. Západné veľmoci dlhodobo tvrdia, že k takémuto uznaniu by malo dôjsť len ako súčasť vyrokovaného mieru s Izraelom.

Doteraz podľa údajov poskytnutých Palestínskou samosprávou so sídlom na západnom brehu Jordánu uznalo palestínsky štát 137 zo 193 členských štátov OSN. Od roku 2012 má štatút nečlenského pozorovateľa v rámci Valného zhromaždenia OSN.

(tasr, reuters, la sexta)