Rezort kultúry predložil do pripomienkového konania novelu zákona o financovaní cirkví

Rezort kultúry predložil do medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona o financovaní cirkví a náboženských spoločností. V prípade schválenia novely by zmeny mohli nadobudnúť účinnosť od prvého januára budúceho roka.

Šimkovičovej rezort spresnil, že novela by mohla priniesť i medziročné navýšenie príspevku štátu na 1,1 násobok sumy nárastu príspevku štátu na základe miery rastu minimálnej mzdy.

Upraviť by sa mohlo aj rozdelenie štátneho príspevku medzi jednotlivé cirkvi, a to takým spôsobom, aby každá z nich dostala z príspevku štátu takú sumu ako v predošlom roku, navýšenú o mieru medziročného nárastu minimálnej mzdy. Ostatok celkového medziročného navýšenia príspevku štátu by sa mal medzi cirkvi podeliť podľa pomeru počtu ich veriacich.

„Novela zákona prichádza tiež so zvýšením, respektíve znížením sumy príspevku štátu pre konkrétnu cirkev. Zvýšenie alebo zníženie počtu veriacich konkrétnej cirkvi o viac ako 10 percent zistenej v sčítaní obyvateľstva má za následok zvýšenie alebo zníženie sumy príspevku štátu pre túto cirkev o jednu tretinu tohto percentuálneho zvýšenia alebo zníženia,“ dodalo ministerstvo.

Novela navrhuje jednorazové navýšenie príspevku štátu na budúci rok, nad rámec bežného výpočtu príspevku štátu. Malo by ísť o kompenzáciu prudkého nárastu minimálnej mzdy od roku 2019. Zmeniť by sa mohlo aj to, že cirkvi by už nemuseli podávať žiadosti o príspevok štátu na nasledujúci rok v prípade, ak im bol poskytnutý v minulom roku.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová pripomenula, že cirkvi aktuálne používajú drvivú väčšinu príspevku na mzdové náležitosti, a poukázala, že priemerná mzda duchovného v minulom roku z príspevku bola 763 eur.

(sita)