Ukrajina dronovým útokmi vyradila z prevádzky 14 percent ruských ropných rafinérií

Ukrajina dronovým útokmi vyradila z prevádzky 14 percent ruských ropných rafinérií, čo viedlo k nárastu cien pohonných hmôt takmer o tretinu. V dôsledku nepriaznivej situácie Kremeľ pristúpil k obmedzeniu exportu.

Zároveň však útoky na zariadenia rafinujúce ropu nemali výraznejší vplyv na produkciu elektrickej energie, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním na zdroje z prostriedia Pentagónu.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že ukrajinské úsilie cielené na ropné rafinérie v Ruskej federácii môže mať dopad na dostupnosť pohonných hmôt pre ruskú armádu bojujúcu na Ukrajine. Zároveň však útoky údajne nemôžu negatívne ovplyvniť svetový trh s ropou.

(unian)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac