Návrh na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, prehlásil Biden

Návrh na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident Spojených štátov amerických Joe Biden v reakcii na rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu.

„Chcem, aby to bolo úplne jasné – nech už tento prokurátor naznačuje čokoľvek, Izrael a Hamas nie sú v žiadnom prípade rovnakí, žiadnom,“ vyhlásil Biden. Prokurátorovu žiadosť vo vyhlásení odmietol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

Dodal, že rozhodnutie ICC v prospech vydania zatykača na izraelských politikov by mohlo ohroziť rokovania o prímerí, výmene zajatcov a zvýšení objemu humanitárnej pomoci prúdiacej do Pásma Gazy.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac