Iránskeho prezidenta Raísího pochovajú vo štvrtok v jeho rodnom meste Mašhad

Stovky ľudí sa zišli v meste Tabríz na pohrebnom sprievode za prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka. Z Tabrízu jeho telo v utorok prepravia do mesta Kum, ktoré je centrom šiitského islamu a známym pútnickým miestom, a odtiaľ do hlavného mesta Teherán.

V Teheráne sa v utorok večer pod vedením najvyššieho duchovného vodcu Alího Chameneího bude konať modlitebné zhromaždenie. Na stredu sú v Teheráne naplánované veľké pohrebné procesie.

Vo štvrtok ráno potom Raísího pozostatky odvezú do provincie Južný Chorásán a neskôr do jeho rodného mesta Mašhad, kde ho vo štvrtok večer po pohrebných obradoch pochovajú.

Raísí, minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a ďalšie osoby na palube zahynuli v nedeľu pri páde vrtuľníka, ktorý v hustej hmle havaroval v hornatej oblasti iránskej provincie Východný Azerbajdžan. Vracali sa zo stretnutia s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, s ktorým inaugurovali projekt priehrady na spoločnej hranici.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac