Žilinskí colníci zaistili balík z Thajska s remienkom z krokodíla

Remienok na hodinky z krokodíla našli príslušníci finančnej správy na žilinskej vyclievacej pošte v balíku z Thajska. Keďže adresát nepredložil potrebné povolenie na dovoz výrobku z chráneného živočícha, colníci zásielku zaistili.

Podľa slov hovorkyne Colného úradu Žilina Boženy Chríbikovej sa s podobnými prípadmi stretli aj v minulosti, keď zachytili remienky na hodinky vyrobené z aligátora či varana. Aktuálna poštová zásielka sa na Slovensko dostala na základe internetovej objednávky muža z Trenčína.

„Remienok bol vyrobený z kože exemplára, ktorý je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín CITES,“ uviedla Chríbiková.

Na to, aby zásielka úspešne prešla colným konaním, sa od adresáta vyžadovalo predložiť povolenie na dovoz. „Ten však na výzvu nereagoval a doklady nepodal. Príslušníci finančnej správy kožený remienok zaistili podobne ako ostatné zásielky s výrobkami z chránených rastlín a živočíchov bez potrebných povolení,“ dodala Chríbiková.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac