Ministerstvo práce plánuje spraviť poriadok s nútenými živnosťami

Ministerstvo práce plánuje spraviť poriadok s nútenými živnosťami. Erik Tomáš chce po diskusii so zamestnávateľmi v novele Zákonníka práce jasne stanoviť hranice a podmienky, čo je ešte živnosť, a čo už je riadny pracovný pomer.

Rezort zároveň chce v tejto veci posilniť právomoci a kompetencie Národného inšpektorátu práce, ktorý bude nové podmienky kontrolovať.

„Viac ako 100 tisíc ľudí je na nútenej živnosti, napriek tomu, že vykazujú znaky pracovnoprávneho vzťahu. Máme vysokú mieru nútených živností na Slovensku, v rámci rebríčka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sme na popredných miestach, čo nie je dobrý stav. Rozumiem zamestnancovi, ktorý je prinútený byť živnostníkom a má vyšší čistý príjem. Nie je to však dobré do budúcnosti, napríklad pri odchode do dôchodku, keď zistí, aký nízky dôchodok budete mať,“ vyhlásil na tlačovke minister Erik Tomáš.

Podľa jeho slov nie je možné, aby zamestnanec, ktorý pôsobí na nejakom pracovnom mieste, ktoré vykazuje znaky, že by mal byť v riadnom pracovnom pomere, je nútený do životnosti len preto, aby zamestnávatelia nemuseli platiť odvody a iné pracovné benefity.

(sita)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac