Brazília sa stala najväčším vývozným trhom pre čínske elektromobily a hybridy

Brazília sa stala najväčším exportným trhom pre takzvané nové energetické vozidlá vyrobené v Číne, keď v apríli predbehla Belgicko. Vývoz čisto elektrických a plug-in hybridných áut sa v medziročnom porovnaní zvýšil 13-násobne na 40 163 kusov.

Oznámilo to čínske združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA).

Správa o prudkom náraste vývozu do Brazílie prichádza v čase, keď sa juhoamerická krajina snaží podporiť svoju domácu výrobu rôznymi opatreniami vrátane ďalšieho zvýšenia dovozných ciel na elektrické a hybridné autá s účinnosťou od júla.

Niekoľko čínskych výrobcov automobilov – vrátane spoločností BYD a Great Wall Motor – už v Brazílii stavia závody, ktoré by mali začať vyrábať v tomto alebo budúcom roku.

Brazília sa zároveň v apríli stala druhou najväčšou destináciou pre celkový vývoz automobilov z Číny. Prvé miesto si udržalo Rusko, ktoré pre vojnu na Ukrajine čelí západným sankciám. Za štyri mesiace do konca apríla tohto roka sa vývoz čínskych automobilov do Ruska medziročne zvýšil o 23 percent na 268 779 vozidiel.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac