Orbán na Pochode mieru: Na Fica zaútočili, lebo je na strane mieru. Vráť sa, Robert, skoré uzdravenie

Na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica zaútočili, lebo presadzuje mier. Vyhlásil to v sobotu na provládnej demonštrácii v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý Ficovi odkázal: "Vráť sa, Robert, skoré uzdravenie!"

Provládna demonštrácia v Budapešti Účastníci provládnej demonštrácie s názvom Pochod za mier v Budapešti v sobotu 1. júna 2024. Foto: TASR/AP Participants gather on the Pest embankment of the Danube river during a peace march against the war in Ukraine, in Budapest, Hungary, Saturday, June 1, 2024. (Zsolt Czegledi/MTI via AP) *** Local Caption *** transparent nápis

S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Niekoľko desiatok tisíc priaznivcov maďarskej vlády premiéra Orbána sa v sobotu predpoludním zišlo na 10. Pochod mieru.

Vyvrcholením podujatia bol na Margitinom ostrove prejav predsedu vlády, ktorý je súčasne predsedom vládnej strany Fidesz.

Účastníci kráčajú po Margitinom moste počas provládnej demonštrácie s názvom Pochod za mier v Budapešti. Foto: TASR/AP

V súvislosti s eurovoľbami Orbán vyhlásil, že Fidesz posiela svojich kandidátov, „aby obsadili Brusel“. Maďarsko podľa jeho slov potrebuje takých poslancov v Európskej únii, ktorí neveria vo vojnu a násilie, ale veria v silu lásky a spolupatričnosti. Pripomenul, že Fidesz vyhral voľby jedenásťkrát za sebou, a že jeho strana má najväčšiu armádu voličov. „Sme najväčšou armádou mieru Európy,“ povedal.

„Úloha, ktorú máme pred sebou, je taká veľká, aká sme ešte nevideli: musíme zabrániť tomu, aby Európa vstúpila do vojny, čo by znamenalo koniec,“ varoval.

K vnútropolitickej situácii premiér poznamenal, že opozičné subjekty nechcú poraziť vojnu, ale jeden druhého. „My s tým nemáme nič do činenia,“ podčiarkol a Bruselu odkázal, že Maďarsko nepôjde do vojny a nepôjde na ruský front. „Tam sme už boli, tam nemáme čo získať,“ skonštatoval a dodal, že maďarskú ľavicu a jej médiá financuje americký finančník George Soros, pričom volebné listiny ľavicových strán sú plné Sorosových ľudí.

„Musíme vyhrať a musíme vyhrať voľby do EP tak, aby nám byrokrati v Bruseli otvorili brány mesta av strachu av zhone odišli,“ vyhlásil.

Sľúbil, že predvolebná akcia Fidesz bude pokračovať aj v nadchádzajúcom týždni. „Na budúci týždeň zaklopeme na milióny dverí, porozprávame sa s miliónmi ľudí a vytvoríme svetový rekord v mobilizácii,“ uviedol Orbán.

Kto organizoval demonštráciu

Organizátorom pochodu je Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) a Verejnoprávna nadácia Občianskeho zomknutia (CÖF–CÖKA). Hovorca CÖF Zoltán Lomnici pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió minulú nedeľu uviedol, že v tomto období bude budapeštiansky pochod pravdepodobne najmohutnejším podujatím na svete na podporu mieru.

„Ešte nikdy nereagovalo na našu iniciatívu toľko Maďarov z hlavného mesta, mimo neho i spoza hraníc,“ podčiarkol Lomnici. Podľa neho je z hľadiska situácie v Európskej únii skľučujúce, že takéto iniciatívy alebo nepovolia, alebo jednoducho neexistuje masová požiadavka, aby ľudia prinútili vlastných politikov k presadzovaniu mieru.

„Ukážme tým, ktorí presadzujú vojnu, že je nás veľa, sme silní a nedovolíme, aby zatiahli našu krajinu do vojny,“ uvádza sa vo videu vládnej strany Fidesz, v ktorom Orbán vyzýva Maďarov k účasti na pochode.

Cieľom združenia CÖF, ktoré pochody organizuje od roku 2012, je vyjadriť podporu Orbánovej vláde.

Magyar ostro kritizoval Pochod mieru podporujúci Orbána

Sobotňajšia provládna demonštrácia, ktorú pod názvom Pochod mieru zorganizovalo občianske združenie Fórum občianskeho zomknutia (CÖF), bol „pochodom s najmenším záujmom všetkých čias“. Podľa servera hang.hu to povedal najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána, podpredseda mimoparlamentnej strany TISZA a líder jej kandidátky Péter Magyar.

„Napriek stámiliónovej kampani za verejné peniaze, dovozu účastníkov autobusmi financovanými z peňazí daňových poplatníkov a odkloneniu pochodu na úzku trasu, aby masa demonštrantov vyzerala mohutnejšou, je zrejmé, že ide o mierový pochod s najmenším záujmom účastníkov všetkých čias,“ napísal Magyar na Facebooku.

Podľa jeho názoru dôvodom nezáujmu je, že dnes už značná časť voličov vládnej strany Fidesz odmieta „byť tvárou“ arogancie moci, ktorá z Maďarska urobila druhú najchudobnejšiu a zároveň najskorumpovanejšiu členskú krajinu Európskej únie.

„Maďarský ľud nepodporuje ďalšie prehlbovanie zákopov v spoločnosti umelo vykopaných vládnucou elitou, ale skôr očakáva, že verejný život bude riadený v pokoji a so vzájomným rešpektom, čo by mohlo pomôcť našej vlasti stať sa obývateľnou a rozvíjajúcou sa krajinou,“ uzavrel Magyar.

(mik, tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok