Novým generálnym tajomníkom NATO bude Mark Rutte, informujú holandské médiá

Mark Rutte Foto: TASR/AP Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Novým generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) bude po Jensovi Stoltenbergovi odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte. V utorok o tom informoval holandský spravodajský portál NOS, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

Podľa NOS sa jediný Rutteho protikandidát, rumunský prezident Klaus Iohannis, vzdá kandidatúry. Malo by sa tak stať v najbližšom čase, uviedli pre holandské verejnoprávne médium nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou. Agentúre Reuters sa nepodarilo získať bezprostredné reakcie.

Odchádzajúci šéf NATO Stoltenberg označil Rutteho za veľmi silného kandidáta a poznamenal, že výber nového generálneho tajomníka je veľmi blízko k ukončeniu.

Holandský premiér si rýchlo dokázal získať veľkú podporu a od začiatku bol preferovaným kandidátom Spojených štátov, najdôležitejšieho partnera v NATO, pripomína NOS.

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO verejne podporilo viacero krajín vrátane Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko.

Slovensko za podporu žiadalo protivzdušnú obranu

Podporu avizoval prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady. Slovensko chce za túto podporu pomoc od Holandska pri zabezpečení svojej protivzdušnej obrany.

„Po konzultáciách s oboma kandidátmi aj po konzultáciách s premiérom Robertom Ficom a slovenskou vládou si Slovenská republika vie predstaviť podporu holandského premiéra Marka Ruttehho za šéfa Aliancie,“ vyhlásil Pellegrini.

Zároveň pripomenul, že táto podpora je sprevádzaná prosbou a žiadosťou slovenskej strany, aby Rutte ako budúci šéf NATO zaistil ochranu vzdušného priestoru SR.

Pripomeňme, že Slovensko momentálne nedisponuje plnohodnotnými systémami protivzdušnej obrany. Vlastné zariadenia S-300 odovzdalo Ukrajine pred vyše dvoma rokmi. Kyjevu ich darovalo ministerstvo obrany pod hlavičkou Jaroslava Naďa 8. apríla 2022 s tým, že spojenci zabezpečia ochranu nášho neba.

Istý čas plnili túto funkciu Patrioty od západných spojencov. Tie po čase nahradil taliansky systém SAMP/T Mamba. Aj ten bol z územia Slovenska stiahnutý, a to pred niekoľkými týždňami.

„Dnes Slovensko nedisponuje žiadnym systémom protivzdušnej obrany, a preto sme s Ruttem hovorili o tom, že v prípade, ak bude zvolený za šéfa Aliancie, aby sa zasadil o ochranu a obranu vzdušného priestoru SR – aspoň do času, kým Slovensko nebude schopné vlastnými kapacitami tento vzdušný priestor ochrániť. Rutte vyjadril ochotu sa tým v budúcnosti zaoberať,“ vysvetlil prezident.

Rutteho podporilo aj Maďarsko

Práve o podporu Budapešti musel Rutte zabojovať. Maďarský premiér Viktor Orbán začiatkom júna uviedol, že by mohol podporiť Rutteho, ak sa holandský premiér ospravedlní za urážlivé vyjadrenia o maďarskej vláde. Orbán okrem toho chcel, aby Rutte súhlasil, že Maďarsko sa nebude musieť zúčastniť na nijakej vojenskej misii NATO na Ukrajine zameranej proti Rusku.

Orbán však v priebehu utorka oznámil, že Maďarsko je pripravené podporiť kandidatúru Rutteho na post generálneho tajomníka NATO, pričom údajne dostal záruku, že Maďarsko sa nebude musieť podieľať na vojenskej pomoci Ukrajine. Od prvej požiadavky Orbán údajne upustil.

Stoltenberg na svojom súčasnom poste skončí v októbri. Členské krajiny NATO prijímajú rozhodnutia konsenzom, preto kandidát na najvyššiu politickú funkciu v rámci Aliancie potrebuje podporu všetkých 32 členov.

(tasr, reuters, sak)


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...