Na Kanárskych ostrovoch protestovali stovky ľudí proti nelegálnej migrácii

Na Kanárskych ostrovoch protestovali stovky ľudí proti nelegálnej migrácii. Od začiatku tohto roka prijalo španielske súostrovie neďaleko pobrežia Afriky vyše 19-tisíc migrantov.

Samotné autonómne spoločenstvo má pritom nanajvýš 2,2 milióna obyvateľov. Tohtoročný počet migrantov pravdepodobne prekoná čísla z predošlých rokov – takmer 40-tisíc migrantov z roku 2023, a tiež 15 600 migrantov za rok 2022.

Demonštranti niesli transparenty „Chráňte naše štvrte“ či „Zastavte nelegálne prisťahovalectvo“. Protestovali v mestách ako Las Palmas a Santa Cruz de Tenerife.

„Táto situácia na Kanárskych ostrovoch je neúnosná,“ povedal pre agentúru AFP Juan Manuel Garcia (70), ktorý sa zúčastnil na demonštrácii na Tenerife. „Kanárske ostrovy nemajú prostriedky na podporu tých, ktorí prichádzajú.“

Rudy Ruyman, ktorý pomáhal organizovať demonštráciu, povedal, že situácia sa stala „obchodom s ľudskými životmi“, a varoval, že „mafia profituje zo všetkých úmrtí na mori“.

Niekoľko právnikov požiadalo prokuratúru, aby demonštrácie zakázala z dôvodu, že by mohli predstavovať „trestný čin z nenávisti“. Podľa miestnych médií však úrady na túto žiadosť nereagovali.

(guardian)


Rekonštrukcia cesty I. triedy medzi Golianovom a Vrábľami v nitrianskom okrese sa nielen naťahuje, ale aj predražuje. Ľudia na obchádzkových trasách šomrú nad zvýšenou dopravou, primátor Vrábeľ aj starostovia však budú požadovať opravy poškodených vozoviek.
Prejsť na článok
Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok