Noví holandskí ministri navštívili Kyjev, prisľúbili bezodkladné dodanie stíhačiek F-16

Noví holandskí ministri navštívili Kyjev, prisľúbili bezodkladné dodanie stíhačiek F-16. Ukrajinu navštívili holandský minister zahraničných vecí Caspar Veldkamp a minister obrany Ruben Brekelmans.

Royal Netherlands Air Force 323 Squadron General Dynamics F-16AM Fighting Falcon 'Orange Lion' at RIAT, RAF Fairford, UK, 2010. Stíhačka F-16 AM holandskej armády. Foto: Profimedia.sk

Veldkamp počas svojej prvej zahraničnej cesty v úrade uviedol, že Holandsko je pripravené bezodkladne zaslať Kyjevu stíhačky po tom, ako minulý týždeň získalo povolenia potrebné na ich vývoz. „Teraz, keď už máme povolenia na prvé F-16tky, budú bezodkladne dodané,“ povedal na tlačovej konferencii v Kyjeve. Neuviedol však nijaký presnejší dátum dodania prvých z dovedna 24 stíhačiek F-16, ktoré Holandsko sľúbilo Ukrajine ani žiadne ďalšie podrobnosti.

Brekelmans oznámil, že Holandsko čoskoro zašle Kyjevu aj tri odpaľovacie zariadenia a jeden radarový systém. Dodal, že so západnými partnermi rokuje o možnostiach dodávok systémov protivzdušnej obrany Patriot. Rozhovory v tejto veci by mali podľa jeho slov pokračovať na nadchádzajúcom summite NATO vo Washingtone.

(reuters, afp, tasr)