Rusko na pôde Bezpečnostnej rady OSN odsúdilo spojencov Ukrajiny pre útok v Kurskej oblasti

Rusku sa nepáči, že západné krajiny podporujúce Ukrajinu neodsúdili vpád ukrajinských jednotiek do ruskej Kurskej oblasti. Kyjevské sily zároveň ruská strana obvinila z útokov na civilistov. Počas neformálneho zasadnutia Bezpečnostnej rady sa však USA, Francúzsko aj Británia pevne postavili za Ukrajinu.

polanskij Zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij. Foto: X

O ofenzíve v ruskom pohraničí sa spomínané krajiny nezmienili. Moskvu, naopak, podporili diplomati zo Sýrie, Bieloruska a Severnej Kórey. „Nebudeme považovať agresora za obeť,“ vyhlásil slovinský diplomat Klemen Ponikvar a ako jeden z viacerých členov rady obvinil Rusko z pokrytectva a dvojakého metra vzhľadom na to, že 24. februára 2024 spustilo inváziu na Ukrajinu, ktorá trvá už vyše 900 dní.

Vladimir Putin považuje vpád ukrajinských vojsk do Kurskej oblasti snahu zlepšiť vyjednávaciu pozíciu Kyjeva pred prípadnými rokovaniami a spomaliť postup ruských jednotiek na území Ukrajiny.

Spojenci Ukrajiny snažiaci sa zabrániť eskalácii vojny do priamej konfrontácie medzi Ruskom a NATO tvrdia, že o ukrajinskej ofenzíve vopred neboli informovaní. Ukrajinské sily podľa vyhlásení predstaviteľov v Kurskej oblasti kontrolujú 74 obcí a približne tisíc kilometrových štvorcových ruského územia.

Zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij sa dopytoval aj vysvetlenia údajného cielenia na civilistov zo strany Ukrajiny. Tvrdil, že Rusko v pohraničí nemá žiadne vojenské objekty či infraštruktúru.

Reuters pripomína, že ruská aj ukrajinská armáda zakázali novinárom vstup na bojisko, čo znemožňuje overovať tvrdenia vrátane tých, ktoré vyslovil ruský diplomat. Kyjev aj Moskva však dlhodobo popierajú, že počas vojny, ktorá si dosiaľ vyžiadala tisíce mŕtvych ľudí a milióny vysídlených Ukrajincov, útočia na civilistov.

(tasr)


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok