Ukrajina by na Nord Stream nezaútočila bez súhlasu USA, tvrdí ruský diplomat

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov v piatok vyhlásil, že Ukrajina by nezaútočila na plynovody Nord Stream bez tichého súhlasu USA. Rusko podľa neho odhalí a potrestá tých, ktorí za útokom stoja. Informovala o tom agentúra Reuters.        

ANATOLIJ ANTONOV Anatolij Antonov. Foto: Ivan Sekretarev/AP/ČTK/Profimedia.sk

Denník The Wall Street Journal (WSJ) v stredu s odvolaním sa na štyri nemenované vysokopostavené zdroje z Ukrajiny napísal, že sabotáž plynovodov pôvodne schválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale na naliehanie americkej CIA útok odvolal.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj však jeho príkaz na odvolanie operácie ignoroval a k sabotáži napokon došlo na jeseň 2022. Zalužnyj, ktorý v súčasnosti pôsobí ako veľvyslanec v Británii, vyhlásil, že o takejto operácii nič nevie a tieto obvinenia považuje za provokáciu.        

„Snažia sa preniesť všetku zodpovednosť na svoje ukrajinské bábky,“ povedal ruský veľvyslanec v USA dodal, že Rusko skutočných páchateľov odhalí.        

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útokov nadránom a potom aj večer 26. septembra 2022. Výbuchy neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach.        

Nápad poškodiť plynovody údajne vznikol na stretnutí ukrajinských vojenských dôstojníkov a podnikateľov v máji 2022. Na uskutočnení operácie, ktorá stála približne 300-tisíc dolárov a bola financovaná zo súkromných zdrojov, sa priamo podieľalo šesť ľudí, uvádza sa v článku WSJ.        

Pre podozrenia z účasti na sabotáži pátrajú nemecké úrady po Ukrajincovi, ktorého nemecké médiá s odvolaním sa na zdroje v polícii označili ako Volodymyra Z. Naposledy údajne býval v Poľsku, teraz sa podľa médií zdržiava na neznámom mieste.

Rusko z poškodenia plynovodov obvinilo Spojené štáty, Britániu a Ukrajinu. Tieto krajiny svoju účasť na incidente popreli.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac