Zelenskyj zakázal činnosť organizáciám spojeným s Ruskou pravoslávnou cirkvou

Ukrajinský prezident podpísal v sobotu zákon, ktorý zakáže na ukrajinskom území pôsobenie organizáciám spojeným s Ruskou pravoslávnou cirkvou, vrátane Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu (UPC-MP).

FwZEF7zXsAAZt8V Volodymyr Zelenskyj. Foto: Twitter

Tento krok podľa Volodymyra Zelenského posilní nezávislosť jeho krajiny. „Ukrajinská pravoslávna cirkev dnes uskutočňuje krok smerom k oslobodeniu sa od moskovských diablov,“ uviedol podľa agentúry AFP.

Ukrajinský parlament tento zákon prijal v utorok 20. augusta. Vláda v Kyjeve často označuje menšinovú UPC-MP za ohnisko ruského vplyvu a za spoluvinníka invázie Ruska na Ukrajinu. Za návrh hlasovalo 265 poslancov, účinnosť nadobudne 30 dní po zverejnení vo vestníku parlamentu.

Siedmi poslanci strany prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha ľudu nehlasovali za. Štyria z nich dokonca hlasovali proti. Informáciu zverejnil opozičný poslanec Jaroslav Železňak za stranu Holos (Hlas).

Hnutie Platforma za život a mier, ktoré je často označované ako proruské, bolo s výnimkou jedného poslanca proti.

Metropolita UPC-MP Klyment v odpovedi pre Suspilne označil zákon za kontroverzný. Poznamenal, že cirkev nie je podriadená žiadnemu centru na Ukrajine ani v zahraničí, ale iba kyjevskej metropolii.

„UPC vždy konala v medziach zákona. Ak jej tento právny predpis dáva možnosť napadnúť veci, ktoré porušujú práva a slobody ukrajinských občanov, možnosť slobodne praktizovať náboženstvo, porušujú slobodu svedomia, potom samozrejme musíme urobiť všetko pre to, aby sme zákonným spôsobom bránili základné, ústavné právo na slobodu svedomia a náboženského presvedčenia,“ reagoval.

Moskva legislatívu kritizuje. „Ide o nelegitímny čin, ktorý je hrubým porušením základných princípov slobody svedomia a ľudských práv,“ uviedol hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi Vladimir Legojda.

Na rozdiel od UPC-MP, by sa Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny zákon nijako dotknúť nemal, keďže jej predstavitelia nie sú napojení na Moskvu.

UPC-MP vyhlásila v roku 2022 po vpáde ruskej armády na Ukrajinu nezávislosť od Ruskej pravoslávnej cirkvi, formálne sa však nevyhlásila za autokefálnu. Ukrajinské úrady sa domnievajú, že UPC-MP vzťahy s Moskvou de facto neprerušila a že časť duchovných sa k Moskve naďalej hlási.

Ukrajina sa takýchto duchovných snaží odhaľovať. Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a vyjadruje aj podporu ruskej invázii na Ukrajinu.

(tasr, sab, max)