Nová iránska vláda sa bude snažiť zvládnuť napätie s USA, vyslovil minister zahraničia Arakčí

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arakčí chce zvládnutím napätie so Spojenými štátmi znížiť tlak na národ a neutralizovať ochromujúce sankcie. V zahraničnej politike je podľa Arakčího ich povinnosťou "znížiť náklady tohto nepriateľstva".

Snímka obrazovky 2024-08-24 o 12.48.00 Iránsky minister zahraničných vecí Abbís Arakčí. Foto: instagram/ araghchi

Iránska diplomacia bude podľa ministra uprednostňovať vzťahy so susednými krajinami, africkými štátmi, ako aj s Čínou a Ruskom. Iránsky minister zahraničných vecí zároveň kritizoval európske krajiny za to, že v uplynulých rokoch „prijali nepriateľskú politiku“ voči Teheránu. Prioritou sa pre Teherán stanú až vtedy, keď „upustia od svojej nesprávnej a nepriateľskej politiky“.

Irán a USA nemajú diplomatické vzťahy od apríla 1980. K prerušeniu väzieb medzi krajinami došlo rok po islamskej revolúcii, ktorá v Iráne viedla k zvrhnutiu Západom podporovaného šáha Mohammada Rezu Pahlavího.

Washington odvtedy uvalil na Teherán sériu sankcií. K ich zmierneniu prispela iránska jadrová dohoda z roku 2015, od ktorej však v roku 2018 odstúpili Spojené štáty pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a následne uvalili na Irán nové sankcie. Jedným z kľúčových vyjednávačov prelomovej jadrovej dohody bol práve Arakčí.

(tasr)