Pre výbuch synagógy v La Grande-Motte už zahájili vyšetrovanie

Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať sobotňajší výbuch pred synagógou v obci La Grande-Motte na južnom pobreží krajiny. V sobotu ráno začali neďaleko synagógy horieť dve autá a v jednom z nich následne vybuchla plynová fľaša.

Snímka obrazovky 2024-08-24 o 14.41.13 Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať sobotňajší výbuch pred synagógou v obci La Grande-Motte na južnom pobreží krajiny. Foto: X/ Jérémy Lavergne

Zranenia utrpel jeden policajt. Požiar poškodil dvere na synagóge, v ktorej bolo v tom čase päť osôb vrátane rabína. Nikto z nich neutrpel zranenia, uvádza PNAT.

Francúzsky premiér Gabriel Attal uviedol, že pátranie po páchateľoch pokračuje. Tento čin na sociálnej sieti X označil za antisemitský. Minister vnútra Gérald Darmanin nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami. Incident na sociálnej sieti X označil za očividný trestný čin a vyjadril podporu židovskej obci.

„Boj proti antisemitizmu je pokračujúci boj,“ uviedol prezident krajiny Emmanuel Macron. Dodal, že úrady vyvinú maximálne úsilie v pátraní po osobách zodpovedných tento čin.

La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8 500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100-tisíc turistov.

(tasr)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok