Tohtoročný zber hrozna na obľúbenom gréckom ostrove Santorini je v plnom prúde, ale miestny vinár Yiannis je pesimistický. Extrémne teploty totiž ohrozujú odrodu Assyrtiko, ktorá je rozhodujúca pre medzinárodne uznávané biele vína z ostrova.
Minuloročná produkcia jeho vinárstva podľa televízie CNBC predstavovala približne tretinu produkcie z roku 2022. Aktuálne odhaduje, že tohtoročná úroda padne na jednu šestinu úrovne z roku 2022. „Mysleli sme si, že to najhoršie už máme za sebou. Ale nie, nemali sme – rok 2024 prekonal aj najhoršie očakávania,“ uviedol vinár, ktorý vlani odhadoval, že odroda Assyrtiko môže do roku 2040 zmiznúť.
Aktuálne vyzerá jeho minuloročné varovanie ako príliš optimistické. Podľa Yiannisa aktuálne teploty signalizujú, že odroda by mohla zmiznú ešte skôr.
Odroda Assyrtiko nie je jediná. Podľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) globálna produkcia vína v roku 2023 klesla o 10 percent na 237,3 milióna hektolitrov, čo bolo najmenej za viac ako 60 rokov. Negatívny vplyv na úrodu mali „extrémne klimatické podmienky“.
Problémy, ktorým čelia vinárstva, podnietili EÚ, aby v júli zriadila skupinu pre vinársku politiku s cieľom diskutovať o „výzvach a príležitostiach pre tento sektor.“ Podľa OIV sa produkcia v Grécku v roku 2023 prepadla o viac ako tretinu, zatiaľ čo produkcia v Taliansku a Španielsku klesla o viac ako pätinu, keďže vinárstva v južnej Európe čoraz viac pociťujú negatívne vplyvy počasia vrátane silných dažďov, sucha a skorých mrazov.
Takéto výkyvy počasia môžu ovplyvniť nielen úrodu v danom roku, ale aj produkciu v nasledujúcich rokoch.
Pokles úrody a náročnejšie podmienky výroby zvyšujú náklady na spotrebiteľskom trhu, ktorý je už aj tak značne citlivý na ceny. Spotreba vína v roku 2023 klesla o 2,6 percenta a padla na najnižšiu úroveň od roku 1996.
(tasr)