Žiga: Šimečka by mal sám odstúpiť z funkcie podpredsedu Národnej rady SR

Poverený predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas) si myslí, že podpredseda národnej rady a predseda opozičného PS Michal Šimečka by mal vyvodiť zodpovednosť, ak o sebe hovorí, že je transparentný politik. A teda z postu podpredsedu parlamentu odísť sám.

Peter Žiga. Foto: Jaroslav Novák/TASR Peter Žiga. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hlas má na situáciu s odvolávaním Šimečku svoj názor, ale najprv ho chce podľa Žigu predstaviť koaličným partnerom. „My už máme politický názor, ale asi nečakáte, že vám ho poviem skôr ako koaličným partnerom. Tento týždeň by mala zasadať koaličná rada. My si to prejdeme aj s našimi koaličnými partnermi,“ povedal.

Žiga si myslí, že rodinní príslušníci Šimečku majú zo štátnych zdrojov a rôznych verejnoprávnych zdrojov veľké sumy peňazí. „Myslím si, že by mal sám odstúpiť, keďže tieto podozrenia tu sú, sumy sú státisícové,“ ozrejmil svoj postoj.

Premiér Robert Fico (Smer) má tento týždeň koaličným partnerom oficiálne predložiť návrh na odvolanie Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR. Fico poukázal na to, že niektoré nadácie, ktoré získali peniaze od štátu, sú napojené na Šimečkových rodinných príslušníkov, ako je strýko, mama či partnerka.

Nadácie podľa neho môžu pokračovať v činnosti, ale nie z prostriedkov štátu. Šimečka reagoval, že ide o chabý útok na opozíciu vedený cez jeho rodinu, ktorá vo verejnom priestore pôsobí desaťročia. Označil to za zastierací manéver a pomstu za opozičnú prácu.

(tasr)


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok