Progresívci vyzývajú premiéra Fica na zvolanie Bezpečnostnej rady pre bombové hrozby na školách

Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer) na zvolanie Bezpečnostnej rady pre bombové hrozby na školách. Poukázali na to, že bombové hrozby na slovenských školách sa vyskytovali už na sklonku minulého školského roka.

Vo¾by do Európskeho parlamentu Na snímke členovia hnutia Progresívne Slovensko (PS), zľava Ľubica Karvašová, predseda hnutia Michal Šimečka a Michal Wiezig. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Vláda však leto využila na zrušenie NAKA, vyháňanie policajtov a ešte väčšiu destabilizáciu vnútornej bezpečnosti v krajine. Robert Fico už zvolával Bezpečnostnú radu pre dlažobné kocky pred Úradom vlády SR či človeka z Tadžikistanu. Teraz však má čas len na svoju osobnú pomstu,“ myslí si predseda PS Michal Šimečka. Dodal, že ak jestvuje dobrý dôvod na zvolanie koaličnej rady, sú to práve vyhrážky školám.

Šéf progresívcov pripomenul i to, že o zvolanie Bezpečnostnej rady môže predsedu vlády požiadať aj prezident Peter Pellegrini. „Peter Pellegrini sa rozhorčuje, ale nekoná. Nerozumiem, na čo teraz čaká,“ uviedol Šimečka. Poukázal tiež na to, že hlava štátu vymenovala do pozície šéfa SIS Pavla Gašpara, čo podľa PS túto inštitúciu môže destabilizovať a prispieť k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v štáte. „SIS pritom už na jar vyjadrovala obavy z vyhrážok voči školám či nemocniciam,“ poznamenáva Šimečka.

Progresívci bombové vyhrážky školám ostro odsúdili. „Nový školský rok sa len začal a školy nie sú bezpečný priestor. Tisíce traumatizovaných detí a učiteľov dnes muselo narýchlo opustiť školské lavice v strachu o svoju bezpečnosť. Už teraz čelíme kríze duševného zdravia u mladých ľudí a každý takýto prípad len prehĺbi ich pocit ohrozenia a zhoršuje ich podmienky pre vzdelávanie sa,“ uviedla poslankyňa parlamentu za PS Tina Gažovičová.

(sita)