Ľubomír Galko sa pridáva k Demokratom. Strana rokuje aj s ďalšími poslancami

Správu verejnosti predstavila strana exministra obrany Jaroslava Naďa na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že "prechádzajú do parlamentnej fázy".

Snímka obrazovky 2024-09-05 o 10.17.32 Ľubomír Galko sa pridáva k Demokratom. Strana rokuje aj s ďalšími poslancami. Reprofoto: FB/Demokrati

Galko potvrdil, že začína ako poslanec Národnej rady spolupracovať so stranou Demokrati. „Chcem jej pomôcť aj prostredníctvom svojho mandátu. Nevstupujem do strany ako člen, nebudem zastávať funkciu orgánu strany. Ako to bude ďalej, ukáže budúcnosť. Myslím si, že nebudem jediný a budú ma nasledovať ďalší poslanci Národnej rady,“ ozrejmil.

Demokrati rokujú aj s ďalšími poslancami

Cieľom je podľa jeho slov, aby strana vydržala, zosilnela v politickom priestore a aby sa v najbližších voľbách dostala do parlamentu. „Podľa môjho názoru je strana Demokrati výrazne aktívnejšia než iné parlamentné opozičné strany,“ dodal.

Jeho úlohou bude aktuálne pomôcť strane tým, že bude v parlamente predkladať návrhy zákonov či zvolávať výbory.

„Demokrati vedia, kde je sever, a netvária sa, že Fico a Pellegrini sú iní alebo že len mať viac percent ako Smer znamená to, že automaticky zostavia vládu. Na to treba partnerov a som presvedčený, že bez Demokratov stredopravá strana nevznikne,“ poznamenal Galko.

Rovnako uviedol, že z poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia odchádza tak, že „nebúcha dvermi“, a nech nikto od neho neočakáva, že „bude v ďalšom období kydať na ľudí, ktorých si naďalej váži“.

Predseda Demokratov potvrdil, že rokujú aj s ďalšími poslancami parlamentu. „Som veľmi rád, že tu stojíme silnejší ako kedykoľvek predtým. Máme za sebou náročné obdobie, nebudem klamať. Strana si prešla vnútornou katarziou,“ uviedol Naď s tým, že pred rokom mali menej ako 200 členov, kým v súčasnosti je to 750.

„K nám prídu tí, ktorí chcú zmeniť Slovensko k lepšiemu. A vedia, že ani peniaze, ani funkciu za to nedostanú. To je vnútorná sila a motivácia, prečo sa k nám ľudia pridávajú,“ upozornil exminister obrany.

S Naďom spolupracoval už v minulosti

Ľubomír Galko spolupracoval s Jaroslavom Naďom už v minulosti. V roku 2011, keď bol Galko ministrom obrany, pôsobil Naď ako generálny riaditeľ sekcie obranného plánovania medzinárodných vzťahov a legislatívy rezortu.

V roku 2020, keď bol ministrom obrany Jaroslav Naď, poveril Galka riadením štátneho podniku Letecké opravovne Trenčín. Z funkcie bol odvolaný v novembri roku 2023, ministerstvo obrany nominovalo do funkcie Juraja Lauša.

(max)