Rusko víta snahu Scholza o dôkladné vyšetrenie útoku na plynovody Nord Stream

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň obvinil západné štáty, že sa pokúšajú utajiť, čo sa v skutočnosti stalo.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľňajšom rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ZDF povedal, že Nemecko sa pri vyšetrovaní sabotáže uistí, že sa nič nezatajilo, a vynaloží maximálne úsilie o to, aby osoby zodpovedné za výbuchy z roku 2022 boli potrestané.

Moskva sa opakovane sťažuje, že Nemecko nerobí dostatok pri vyšetrovaní týchto incidentov, no Peskov v pondelok privítal prísľub kancelára Scholza.

„Absolútne súhlasíme s tým, že teroristický útok a sabotáž na plynovody Nord Stream musia byť dôkladne vyšetrené, napriek zúfalým pokusom niektorých štátov zapojených do tohto príbehu o jeho ututlanie. To by sa za žiadnych okolností nemalo stať,“ povedal Peskov, ktorá však neobjasnil, o akých krajinách hovoril.

Ani takmer dva roky po sérii výbuchov na plynovodoch Nord Stream sa k útokom nikto neprihlásil. Moskva bez poskytnutia dôkazov opakovane tvrdí, že ich vykonali Spojené štáty a Británia. Obe krajiny to rázne popierajú.

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa stali terčom útokov nadránom a potom aj večer 26. septembra 2022. Výbuchy neďaleko dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori poškodili potrubia oboch plynovodov na štyroch miestach.

(tasr)