Rusko tvrdí, že v prípade hrozby z USA môže spojiť svoj potenciál s Čínou

Partnerstvo Ruska a Číny nie je namierené proti tretím krajinám, vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Snímka obrazovky 2024-09-12 o 5.44.12 Vpredu Vladimir Putin. Foto: Profimedia.sk

„Nikto by nemal pochybovať o tom, že naša krajina a Čína nedopustia oslabenie národnej bezpečnosti a obranyschopnosti v dôsledku deštruktívneho konania USA,“ uviedla Zacharovová v reakcii na otázku o možnom rozmiestnení amerických rakiet v Japonsku.

Denník The Japan Times priniesol pred niekoľkým dňami správu o tom, že Spojené štáty prejavili záujem o rozmiestnenie raketových systémov Typhon so stredným dosahom v Japonsku na spoločné vojenské cvičenia.

„Je jasné, že Rusko a Čína budú reagovať na vznik dodatočnej a veľmi významnej raketovej hrozby a ich reakcia bude mať ďaleko od politickej,“ vyhlásila hovorkyňa. „Je to obranná pozícia, nie iniciatíva zamerať sa na iné krajiny,“ uviedla Zacharovová.

Čína a Rusko nevytvorili žiadnu formálnu vojenskú alianciu, no Putin ich minulý týždeň opísal ako „spojencov v každom slova zmysle“. Moskva a Peking pritom organizujú aj spoločné vojenské cvičenia, pripomína Reuters.

(tasr, reuters)