Prvá vakcína proti opičím kiahňam dostala od WHO zelenú

Schválenie vakcíny spoločnosti Bavarian Nordic znamená, že ju môžu nakupovať darcovia, ako napríklad aliancia pre vakcíny Gavi a UNICEF. Dodávky sú však obmedzené, pretože existuje len jeden výrobca.

Opičie kiahne. Foto: TASR/AP Opičie kiahne. Foto: TASR/AP

„Toto povolenie vakcíny proti opičím kiahňam je dôležitým krokom v našom boji proti tejto chorobe, a to v súvislosti so súčasnými ohniskami v Afrike, ako aj v budúcnosti,“ povedal generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vyzval na „naliehavé“ rozšírenie obstarávania, darovania a zavádzania vakcíny, aby sa dostala tam, kde je najviac potrebná, spolu s ďalšími opatreniami v reakcii.

Podľa povolenia WHO sa vakcína môže podávať ľuďom vo veku 18 rokov a starším v dvojdávkovej schéme. V povolení sa uvádza, že hoci vakcína v súčasnosti nie je povolená pre osoby mladšie ako 18 rokov, môže sa použiť u dojčiat, detí a dospievajúcich „v podmienkach vypuknutia epidémie, kde prínos očkovania prevažuje nad možnými rizikami“.

Vakcínu vyrobenú spoločnosťou Bavarian Nordic predtým povolilo množstvo bohatých krajín v Európe a Severnej Amerike počas vyššieho výskytu opičích kiahní v roku 2022. Milióny dávok podaných dospelým ukázali, že vakcína pomohla spomaliť šírenie vírusu, ale existujú len obmedzené dôkazy o tom, ako funguje u detí.

WHO uviedla, že od začiatku epidémie pred dvoma rokmi potvrdilo viac ako 120 krajín viac ako 103-tisíc prípadov opičích kiahní. Podľa jej štúdie na túto chorobu zomrelo 723 ľudí vo viac ako desiatich krajinách Afriky.

(mja)