Reuters: Rusko vyrába nové kamikadze drony s motormi čínskej výroby

Spoločnosť IEMZ Kupol vyrába od minulého roka drony Garpija-A1. Tie obsahujú motory a ďalšie súčiastky z Číny, vyplýva z dokumentov, ktoré získali európske tajné služby a nahliadla do nich agentúra Reuters.

Útok dronu na bytový dom v meste Odesa Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po útoku dronu ruskej armády na bytový dom v meste Odesa v sobotu 2. marca 2024. Foto: TASR/AP

Medzi dokumentmi, ktoré agentúre poskytli dva zdroje z prostredia spravodajských služieb, sú zmluva o výrobe nového dronu, interná korešpondencia firmy IEMZ o výrobnom procese a finančné dokumenty.

IEMZ je dcérskou firmou štátneho koncernu Almaz-Antej, pričom podľa dokumentov vyrobila v období od júla 2023 do júla 2024 viac ako 2 500 týchto dronov.

V tom čase o existencii dronu Garpija podľa agentúry Reuters neinformovali žiadne západné médiá. Obaja anonymní predstavitelia tajných služieb však informovali, že ruské sily už viackrát nasadili tieto drony proti vojenským i civilným cieľom, pričom spôsobili rozsiahle škody na kritickej infraštruktúre.

Západní poradcovia majú vo svetle týchto informácií obavy, že Moskva bude schopná odkloniť sa od dodávok dronov z Iránu zabezpečením vlastných.

„Ak sa tak stane, mohlo by to znamenať, že Rusko sa teraz môže viac spoliehať na domáci vývoj,“ povedal Samuel Bendett, vedúci pracovník Centra pre novú americkú bezpečnosť vo Washingtone.

(sab)