Meteorológovia o aktuálnej situácii: Počasie sa začne upokojovať až v priebehu ďalšieho týždňa

Mimoriadna situácia sa v týchto dňoch týka najmä rieky Morava. Dunaj by nemal postihnúť horší stav, než aký sme v histórii zažili.

hasièi vrecovanie hrádza rozvodnená rieka Poprad v Starej ¼ubovni Archívna snímka hasiča kráčajúceho po vreciami spevnenej hrádzi. Foto: TASR/Oliver Ondráš

„Zrážky sa začali u nás vyskytovať vo štvrtok nadránom na západnom Slovensku a pretrvajú do pondelka. Budú mať pritom rôznu intenzitu, preto sme v stredu vydali výstrahu pre celé Slovensko v tomto období pred zrážkami,“ spresnila Nikoleta Hrušková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Najvýdatnejšie zrážky očakávajú na západe územia, konkrétne na Záhorí a Myjave, kde čakajú, že do pondelka spadne kumulatívne 230 milimetrov zrážok.

„Aktuálna situácia je taká, že do 14.00 h zaznamenávame na Záhorí, v Malých Karpatoch a Myjave od 60 do 110 milimetrov zrážok,“ dodala Hrušková s tým, že prší na takmer celom Slovensku okrem Zemplína a väčšine Prešovského kraja.

V oblasti Bratislavy do pondelka večera očakávajú úhrn zrážok do 180 milimetrov, k piatkovej 14-tej hodine je to 60 milimetrov.

V nedeľu by už zrážky mali postupne klesať. „Výdatný dážď s vetrom môžu spôsobovať zosuvy pôdy či prevracanie stromov, a teda môže prísť aj k výpadkom elektrickej energie,“ ozrejmila pracovníčka SHMÚ.

Hydrológ Peter Smrtník ju doplnil, že toky začali podľa očakávaní stúpať, najmä Morava. „Hlavne horná časť slovenského úseku, ale aj Dunaj. Predpoklady sa oproti štvrtku výraznejšie nemenia. Čakáme výraznejšie vzostupy na prítokoch Myjavy, kde budú prekročené tretie stupne povodňovej aktivity,“ vysvetlil a dodal, že ku kulminácii hladín riek by malo dôjsť začiatkom budúceho týždňa.

Slovenskí meteorológovia údaje pravidelne aktualizujú aj v súčinnosti s Českým hydrometeorologickým ústavom. Aktualizované informácie posúvajú ďalej bezpečnostným zložkám. „Tendencia výrazného vzostupu je a bude pokračovať aj celý víkend. Menej kritická je však situácia na Dunaji oproti rieke Morava,“ povedal Smrtník.

Fúka tiež severozápadný vietor, ktorého rýchlosť k 14-tej piatkovej hodine je 45 km/h, v nárazoch do 70 km/h. Postupne by mal však zosilnieť, a to aj v oblasti hôr. Zasiahnuť by mal zároveň väčšie územie republiky.

(max)