Nemecké vojenské lode preplávali cez Taiwanský prieliv. Prvýkrát za dve dekády

Čína, ktorá si nárokuje Taiwan, tvrdí, že má suverénny a právny nárok aj na Taiwanský prieliv. Podľa USA a Taiwanu predstavuje prieliv, ktorým sa preplaví polovica kontajnerových lodí sveta, medzinárodnú vodnú cestu.

Na archívnej snímke z 22. novembra 2014 americká vojnová loď USS Antietam sa plaví pri pobreží Japonska neďaleko hory Fudží. Dve americké vojnové lode preplávali v nedeľu 28. augusta 2022 cez Taiwanský prieliv. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 22. novembra 2014 americká vojnová loď USS Antietam sa plaví pri pobreží Japonska neďaleko hory Fudží. Dve americké vojnové lode preplávali v nedeľu 28. augusta 2022 cez Taiwanský prieliv. Foto: TASR/AP

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom, píše agentúra Reuters.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius v Berlíne povedal, že tranzit fregaty Baden-Württemberg a zásobovacej lode Frankfurt am Main môže potvrdiť.

Medzinárodné vody sú medzinárodné vody. Ide o najkratšiu a vzhľadom na poveternostné podmienky najbezpečnejšiu trasu. Takže ňou prechádzame,“ vyhlásil Pistorius.

Taiwanské ministerstvo obrany sa k udalosti nevyjadrilo. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí ešte pred piatkovým potvrdením tranzitu odsúdila vysvetlenia, ktoré majú obhájiť narušenie suverenity Číny.

Dôrazne nesúhlasíme s provokáciami a ohrozovaním suverenity a bezpečnosti Číny pod heslom ‚sloboda plavby‘,“ povedala Mao Ning na pravidelnej tlačovej konferencii.

Americké vojnové lode preplávajú cez Taiwanský prieliv približne raz za dva mesiace, čo vyvoláva nesúhlasné, pobúrené reakcie Pekingu. Kanadské a britské plavidlá už takisto uskutočnili niekoľko preplavieb.

(tasr)