Ministerstvo vnútra odmieta kritiku pre verejné obstarávanie hasičských áut

Víťazná spoločnosť podľa rezortu splnila všetky stanovené a zákonom vyžadované požiadavky a z deviatich ponúk predložila najnižšiu cenu.

matúš šutaj eštok Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/AP

„Súťaž bola zverejnená v európskom vestníku verejného obstarávania a prihlásiť sa do nej mohla akákoľvek spoločnosť. Súčasné vedenie ministerstva vnútra si dáva mimoriadne záležať na tom, aby pri akomkoľvek verejnom obstarávaní dodržalo transparentnosť a zákon o verejnom obstarávaní,“ poznamenal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ministerstvo odmietlo tvrdenia, že by garantom mal byť jeden z hasičských hovorcov. Mala ním byť podľa neho zodpovedná osoba z verejného obstarávania.

Namietalo tiež kritiku k vypusteniu dodania rezacieho zariadenia z predmetu zákazky. Deklarovalo, že tak urobilo na základe podnetov viacerých uchádzačov a pre rozšírenie okruhu možných dodávateľov. Víťazný uchádzač podľa neho splnil všetky požiadavky a predložil ponuku za najnižšiu cenu.

„Zákon o verejnom obstarávaní priamo umožňuje splniť podmienky účasti cez kapacity tretích osôb, teda subdodávateľov. Oklieštenie tejto možnosti by mohlo byť vnímané ako diskriminačné,“ podotkol Neumann.

Vysvetlil, že identifikáciu neúspešných uchádzačov nezverejnil pre plánované ďalšie súťaže na automobilovú techniku. „Ide o protikolúzne opatrenie, aby potenciálni dodávatelia nevedeli koordinovať svoj postup pri ďalších vyhlasovaných zákazkách na obdobný predmet,“ dodal.

Poukázal na to, že verejné obstarávanie sa vyhlasovalo za vlády Ľudovíta Ódora. Kritiku na margo obstarávania zo strany exministra vnútra Mikulca označil za paradoxnú. Tvrdí, že práve on mal robiť počas svojho pôsobenia v rezorte „pofidérne kšefty“.

(tasr)