Primátor Myjavy vyhlásil druhý stupeň povodňovej aktivity

Dôvodom je neustávajúci prívalový dážď, ktorého dôsledkom dochádza na území mesta a priľahlých častí Turej Lúky na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu hladín vodných tokov.

459551210_841640458102227_4943441254192818871_n Protipovodňové opatrenia v oblasti povodia rieky Morava. Foto: FB/HaZZ

V piatok popoludní na mestskom úrade opäť zasadol krízový štáb. Cieľom stretnutia bola aktualizácia informácií o stave vodných tokov a rizikových lokalít v meste Myjava, o priebehu príprav záchranných prác a rozdelenie úloh na najbližšie hodiny a dni.

„Pripravených je aktuálne 520 vriec naplnených pieskom na stavbu protipovodňových zábran a neustále sa monitorujú prítoky rieky Myjava i rieka samotná,“ podotkol hovorca mesta Marek Hrin.

Zástupcovia mesta aktívne komunikujú s vodohospodármi o stave vodných nádrží Stará Myjava a Brestovec, pripravený je aj suchý polder pri myjavskej nemocnici.

„Za zmienku pri tejto príležitosti stojí skutočnosť, že koryto rieky Myjava bolo v intraviláne mesta a mestskej časti Turá Lúka v predošlých rokoch zregulované tak, aby jeho profil v kritických chvíľach zvládol odviesť storočnú vodu. Takže z neho zatiaľ bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí,“ dodal hovorca.

Samospráva podľa jeho slov pri príprave na nadchádzajúci víkend ráta so všetkými scenármi od bežného intenzívneho dažďa cez mierne vyliatie vodných tokov z korýt až po elimináciu povodňových vĺn a prípadné evakuácie obyvateľov postihnutých lokalít.

„Tí by boli v prípade potreby prostredníctvom autobusov sústreďovaní do telocviční vybraných škôl. No všetci v krízovom štábe a povodňovej komisii mesta Myjava dúfajú a veria, že k tejto situácii nepríde,“ doplnil Hrin.

V priebehu piatka len hasiči v rámci Bratislavského kraja zasahovali od šiestej hodiny ráno do pätnástej hodiny celkovo 52-krát.

„Desiatky príslušníkov HaZZ a členov dobrovoľných hasičských zborov obcí odstraňovalo najmä spadnuté stromy z ciest, chodníkov, zaparkovaných vozidiel či trolejového vedenia,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

Ako doplnil, vodu zo zatopených ulíc odčerpávali najmä v okrese Malacky, kde hasiči podľa neho zároveň pracujú aj na stavaní protipovodňových bariér.

(tasr)