Českú obec Troubky opäť ohrozuje rozvodnená rieka Bečva

Vedenie obce Troubky nad Bečvou okrese Přerov v Olomouckom kraji v nedeľu rozhodlo o evakuácii všetkých obyvateľov. Toto rozhodnutie bolo prijaté pre dramatické zvýšenie hladiny rieky Bečva.

ČR Ľudia pripravujúci sa na povodne na českom úseku rieky Morava. Foto: X

Českí meteorológovia uviedli, že hydrologicky najvážnejšia situácia pretrvávala v nedeľu popoludní na tokoch odvodňujúcich Jesenicko, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy.

V stredných Čechách bol tretí povodňový stupeň v nedeľu popoludní vyhlásený na troch tokoch: k rieke Labe v Mělníku pribudla aj Doubrava v Žleboch a Botič pri Prahe.

Voda v riekach Mumlava, Jizerka, Jizera, Labe i Úpa v Krkonošiach začala v nedeľu popoludní mierne klesať, napriek tomu sú ich korytá stále plné vody a okolitá pôda je podmáčaná. Mnohé z ciest v horách sú uzavreté. Krkonošský národný park vyzval, aby si ľudia v najbližších dňoch neplánovali túry do hôr, lebo sprejazdnenie ciest si vyžiada dlhší čas.

Žiakom materských a základných škôl v Opave a Krnove v pondelok zrušili vyučovanie. Viacero školských budov je totiž zaplavených. Keď sa v nich obnoví prevádzka, nie je jasné.

Na východe Čiech bolo v nedeľu popoludní bez dodávok elektrického prúdu 11 300 domácností, ráno ich bolo okolo 30-tisíc. Väčšina z nich je v Královohradeckom kraji, a to na Trutnovsku a Náchodsku.

Minister dopravy Martin Kupka v nedeľu informoval, že železničné spojenie do Ostravy bude zrejme prerušené celý nasledujúci týždeň.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac