Pellegrini sa poďakoval všetkým, ktorí bojujú so záplavami

Prezident Peter Pellegrini v nedeľu navštívil záplavami postihnuté miesta v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Osobne sa poďakoval príslušníkom záchranných zložiek, ktoré už dlhé hodiny zvádzajú boj s vodným živlom.

Prezident apeluje na vládnu koalíciu, aby vyriešila zvolenie šéfa NRSR Peter Pellegrini. Foto: Martin Baumann/TASR

„Chcem sa poďakovať všetkým hasičom, príslušníkom Ozbrojených síl SR, záchranárom, policajtom i civilným zložkám za ich nasadenie v boji so záplavami. Za ich prácu im patrí naša spoločná úcta a rešpekt,“ uviedol Pellegrini a zdôraznil, že na prvom mieste v zápase s prírodnými živlami musia byť vždy životy a zdravie ohrozených ľudí.

„Úplne však chápem pohnutie všetkých, ktorým sa pred očami ponára do vody ich domov a záhrada, a oni sa pozerajú na skazu, ktorá ničí roky ich práce a energie. V takýchto prípadoch musí okrem obcí a miest podať pomocnú ruku štát a ja som veľmi rád, že ju aktívne podáva,“ dodal prezident.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dnes oznámilo, že je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami.

„Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť finančné prostriedky na jednu domácnosť vo výške až 1500 eur, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce,“ uviedol dnes v Stupave minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Takisto vyzdvihol úlohu záchranných zložiek a odborníkov, ktorí prispeli svojim nasadením a profesionálnym prístupom pri riešení situácie.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac