V októbri sa zíde parlament KĽDR

Najvyššie ľudové zhromaždenie sa 7. októbra zíde v Pchjongjangu zasadnutí, na ktorom bude rokovať o záležitostiach súvisiacich s novelizáciou ústavy.

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Tlačová agentúra KCNA uviedla, že poslanci budú diskutovať aj o ďalších otázkach, ako sú zákony týkajúce sa ľahkého priemyslu a dohľadu na kvalitu výrobkov. O konaní ďalšej schôdze sa rozhodlo v nedeľu na plenárnom zasadnutí Stáleho výboru parlamentu.

Predchádzajúca schôdza parlamentu KĽDR sa konala v januári. Severokórejský vodca Kim Čong-un na nej vyzval na zmenu ústavy, ktorá by označila Južnú Kóreu za „hlavného nepriateľa“ KĽDR. Povedal tiež, že dospel k záveru, že zjednotenie oboch kórejských štátov už nie je možné.

Jednokomorový parlament Severnej Kórey je formálny najvyšší orgán zákonodarnej moci. Schádza zriedka a zvyčajne schvaľuje návrhy predložené vládnucou Kórejskou stranou pracujúcich, ktorá v ňom má jasnú väčšinu.

(tasr, reuters)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac