Raši: Stovky miliónov eur z EÚ vieme využiť na lepšiu pripravenosť pred prírodnými katastrofami

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas) zrušil svoj pondelkový program na východe Slovenska a odchádza do Bratislavy na mimoriadne zasadnutie vlády. To zvolali pre situáciu s povodňami.

Richard Raši Richard Raši. Foto: Martin Baumann/TASR

„Je vyhlásená výzva z programu cezhraničnej spolupráce Interreg, a to poľsko-slovenská spolupráca, ktorá môže byť použitá aj na zmierňovanie negatívnych následkov klimatickej zmeny, spoločné školenia záchranných služieb, ale aj na nákup vybavenia záchranných služieb na účely spoločných cezhraničných systémov monitorovania, reagovania a varovania,“ konkretizoval Raši.

Neopomenul ani výzvu na riešenie biodiverzity, pričom obidve dokopy tvoria 15 miliónov eur.

„Celkovo z financií, ktoré máme na projekty cezhraničnej spolupráce s Poľskom, Českom, Rakúskom a Maďarskom vyčlenených na opatrenia následkov riešenia krízy, zmien klímy a prípravy varovania na obdobie 2021-2027, je to takmer 180 miliónov eur,“ dodal minister.

Rokujú tiež s Nórskom v snahe získať nórske granty vo výške zhruba 45 milónov eur na opatrenia proti živelným katastrofám a povodniam.

Minister investícií Raši pripomenul aj otvorenú výzvu z jari tohto roka, keď ohlásili s ministrom vnútra takmer sto miliónov eur na nákup techniky pre záchranárské zložky.

„Je taktiež zriadený špeciálny fond solidarity EÚ, ktorý má objem zhruba miliardu eur ročne a môžu z neho čerpať členské krajiny,“ dodal Raši. Podmienkou na čerpanie financií z tohto fondu je, aby členská krajina postihnutá katastrofou, spĺňala výšku škody pri regionálnych katastrofách viac ako 1,5 percent príslušného hrubého domáceho produktu.

„Žiadosť sa predkladá Európskej komisii do dvanásť týždňov od katastrofy,“ uzavrel Raši s tým, že hoci sa tieto európske peniaze nedajú použiť zo dňa na deň, stovky miliónov eur, ktoré sú k dispozícii, sa dajú podľa neho využiť na lepšiu pripravenosť.

(max)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac