Francúzsko navrhne ako kandidáta na eurokomisára Stéphana Séjourného

Oznámil to v pondelok Elyzejský palác. Blízky spojenec prezidenta Emmanuela Macrona a odchádzajúci minister zahraničných vecí tak nahradí Thierryho Bretona, ktorý stiahol kandidatúru.

459380318_1291134955558869_4846414765912986695_n Stéphane Séjourné. Foto: Facebook/S. Séjourné

Prezidentský úrad uviedol, že Séjourné spĺňa všetky kritériá na prácu eurokomisára a vyzdvihol jeho skúsenosti s vedením liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) v Európskom parlamente. Vyhlásenie naznačilo, že Paríž by mohol získať v novej EK portfólio zamerané na priemyselnú suverenitu a európsku konkurencieschopnosť.        

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v pondelok skoro ráno na sociálnej sieti X oznámil rezignáciu z funkcie a taktiež stiahnutie nominácie do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK).        

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová podľa neho pred niekoľkými dňami požiadala Francúzsko, aby z osobných dôvodov stiahlo jeho nomináciu. Za to údajne prisľúbila Parížu vplyvnejšie portfólio – oblasť, za ktorú budú jednotliví eurokomisári zodpovedať vo funkčnom období 2024-2029.    

(tasr)    


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac