Poľská vláda vyhlásila na juhu krajiny stav živelnej pohromy

Cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.         

Poľsko Počasie Záplavy Zaplavené centrum v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra. Foto: TASR/PAP

Vládny kabinet sa v pondelok zišiel na mimoriadnej schôdzi, aby prerokoval podrobnosti nariadenia, ktoré nadobudlo účinnosť v pondelok popoludní po zverejnení v úradnom vestníku. Stav živelnej pohromy sa bude na základe nariadenia týkať častí Veľkopoľského vojvodstva na juhozápade krajiny a Opolského a Sliezskeho vojvodstva na juhu.        

Južné Poľsko cez víkend postihli ničivé záplavy, ktoré poškodili domy, mosty, cestné komunikácie a ďalšiu infraštruktúru. V noci z nedele na pondelok evakuovali približne 2600 ľudí, informoval v pondelok dopoludnia poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. V postihnutých oblastiach zasahovali hasiči, policajti aj vojaci.        

Poľská národná hydrologická a meteorologická služba (IMGW) v pondelok uviedla, že 92 hydrologických staníc indikovalo úroveň „alarmu“ a 34 staníc úroveň „výstrahy“.        

Hovorca ministerstva vnútra Jacek Dobrzynski pre spravodajskú webovú stránku wp.pl v pondelok povedal, že záplavy si vyžiadali obete na životoch. „Máme už informácie o štyroch úmrtiach, nechcem však zovšeobecňovať a tvrdiť, že všetky tieto úmrtia sú dôsledkom záplav,“ vysvetlil.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac