Hladík: Morava na hranice so Slovenskom dotečie v priebehu utorka

Česko už má z hľadiska zrážok to najhoršie za sebou, povodňová situácia tam však bude pretrvávať ešte niekoľko dní, povedal po utorkovom zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie český minister životného prostredia Petr Hladík.

Snímka obrazovky 2024-09-17 o 12.45.08 Zaplavené domy v Ostrave v pondelok 16. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Rieky, ktoré ešte nekulminovali, budú podľa Hladíka v utorok alebo najneskôr v stredu, tretí stupeň povodňovej aktivity bude na niektorých miestach pretrvávať ešte niekoľko dní.

Na zasadnutí sa okrem iného venovali aj situácii na južnej Morave. Vyzdvihol funkciu lužných lesov pri sútoku Moravy a Dyje, ktoré tiež slúžia ako retenčný priestor. „Tým všetkým pomáhame Slovensku pri dotoku Moravy do Dunaja,“ dodal.

Komisia sa podľa jeho slov tiež zhodla, že je potrebné vypracovať komplexné vyhodnotenie povodne, ktoré bude obsahovať odporúčania na zlepšenie systému ochrany pred povodňami.

Minister vnútra Vít Rakušan uviedol, že v postihnutých oblastiach intenzívne pokračujú práce hasičov aj záchranárov. Dobrovoľníkov vyzval, aby do oblastí nechodili na vlastnú päsť, ale počkali na organizovanú pomoc.

Škody sú na niektorých miestach rozsiahle. V Moravsko-sliezskom kraji, ktorý patrí medzi najviac zasiahnuté, dosiahnu podľa hajtmana Josefa Bělicu zrejme desiatky miliárd korún. V tomto kraji polícia eviduje už tri prípady krádeže v evakuovaných oblastiach.

Minister vnútra ešte dodal, že ak by sa krajské a senátne voľby naplánované na tento piatok a sobotu odložili, ich legitimita by mohla byť napadnutá. Zdôraznil, že na ich odloženie by musel byť vyhlásený núdzový stav a naň teraz neexistuje dôvod, keďže stav nebezpečenstva je vyhlásený len v dvoch krajoch.

„Veríme, že voľby prebehnú regulárne. Snažíme sa vytvárať aj improvizované miesta, kde by sa dalo voliť,“ dodal Rakušan s tým, že vďaka logistike hasičov sa volebná urna podľa neho dostane všade.

(tasr)