Vláda na sebe šetrí len na úrovni piatich percent, vyčíta jej opozícia

Zároveň ľuďom nehovorí pravdu, keď tvrdí, že zvýšenie DPH nebude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých, uviedli opoziční poslanci Štefan Kišš (PS) a Jozef Hajko (KDH).

Vo¾by23: Tlaèová konferencia po zasadnutí Celoslovenskej rady Kresanskodemokratického hnutia V popredí člen predsedníctva Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jozef Hajko, stranícky ekonomický expert. Foto: Pavol Zachar/TASR.

„Naše obavy sa naplnili. To, čo ste pripravili, je útok na peňaženky ľudí a tých, ktorí tvoria hodnoty – podnikatelia, zamestnanci, živnostníci. Vláda ľuďom nehovorí pravdu, keď tvrdí, že zvýšenie DPH nebude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Nepatrne odľahčí peňaženky zvýhodnenými DPH, no v oveľa menšej miere ako ostatné nákupy,“ uviedol Kišš.

Vláda by podľa Kišša mala občanom ozrejmiť, aká je finálna podoba konsolidácie. „Nie je normálne, že sa o takýchto zásadných finančných otázkach podnikatelia dozvedajú zo dňa na deň, bez verejnej diskusie,“ dodal.

Poslanec za KDH Hajko navrhol, aby vláda šetrila na sebe na úrovni 95 percent a až následne preniesla päť percent na plecia obyvateľov, ak to bude nevyhnutné. „Vláda Petra Fialu v Česku bola vo veľmi podobnej situácii ako vláda Roberta Fica (Smer). Prišla do svojej funkcie v čase, keď nemala čas zostaviť štátny rozpočet. Viete, čo spravila? Rozpočtové provizórium na prvé tri mesiace. Bolo to v čase, keď bola pandémia na vrchole a nastupovala energetická kríza. Napriek tomu vláda Petra Fialu prijala silný balík konsolidačných opatrení,“ podotkol.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok