Biely dom oznámil vojenskú pomoc pre Kyjev za osem miliárd dolárov

Prezident USA Joe Biden oznámil vyčlenenie prostriedkov v súvislosti s nadchádzajúcim vystúpením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred Kongresom Spojených štátov, píše agentúra Reuters.

Snímka obrazovky 2024-06-13 o 21.57.40 Joe Biden (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Pomoc zahŕňa prvú dodávku presne navádzaných kĺzavých bômb typu vzduch-zem s názvom AGM-154 Joint Standoff Weapon, ktoré majú dolet do 130 kilometrov, ako aj ďalšiu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot, rakety dlhého doletu i bezpilotné lietadlá.

Väčšia časť balíka (5,5 miliardy dolárov) má byť vyčlenená pred záverom fiškálneho roka v USA, ktorý sa končí v pondelok. Ďalších 2,4 miliardy spadá pod program ministerstva obrany Iniciatíva na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), ktorá Bidenovej administratíve umožňuje nakupovať zbrane od spoločností namiesto toho, aby ich vyčlenila z armádnych zásob.

Zelenskyj sa na sieti X poďakoval Spojeným štátom za poskytnutie „položiek, ktoré sú najdôležitejšie pre ochranu“ Ukrajincov.

Biden vo vyhlásení uviedol, že podpora Ukrajiny, ktorú Rusko napadlo vo februári 2022, je najvyššou prioritou USA. „Preto dnes oznamujem zvýšenie bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu a sériu ďalších opatrení, ktoré pomôžu Ukrajine vyhrať túto vojnu,“ konštatoval americký prezident, ktorý vo funkcii končí v januári.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok