Zlato dosiahlo ďalšie historické maximum

Cena drahého kovu sa na burze v New Yorku uzavrela nad 2 600 dolármi za uncu, podľa portálu FactSet ide o dosiaľ najvyššiu zaznamenanú hodnotu. Agentúra AP pripomína, že priemerná zlatá tehla s hmotnosťou 400 uncí stojí viac ako 1,06 milióna dolárov.

pexels-michael-steinberg-342945 Zlato. Ilustračné foto: Pexels.com

AP zároveň dodala, že rast ceny zlata ekonómovia zväčša pripisujú pretrvávajúcej ekonomickej neistote, geopolitickému napätiu a silnému dopytu zo strany centrálnych bánk po celom svete.

Tohtotýždňový rekord znamená, že cena zlata sa za ostatný rok vyšplhala o stovky dolárov za uncu. Utorková cena vzrástla takmer o 145 dolárov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a o viac ako 740 dolárov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Cena zlata medziročne vzrástla takmer o 30 percent, poznamenávajú analytici.

Za nedávnymi ziskami stojí niekoľko faktorov. Záujem o kúpu zlata často prichádza v časoch neistoty – napríklad pri možných obavách z inflácie a sily amerického dolára, čo spôsobuje, že niektorí hľadajú alternatívne miesta na uloženie svojich peňazí.

Zlato rástlo aj v prvých dňoch pandémie COVID-19. Medzi zdroje neistoty dnes patrí geopolitické napätie, ktoré sa v ostatných dňoch vystupňovalo po izraelských smrtiacich útokoch v Libanone. Pokračujúce vojny v Pásme Gaze a na Ukrajine tiež podnecujú obavy z budúcnosti.

Analytici tiež poukazujú na silný dopyt centrálnych bánk po celom svete. Hlavný trhový stratég Svetovej rady pre zlato Joe Cavatoni minulý mesiac poznamenal, že dopyt centrálnych bánk je výrazne nad päťročným priemerom, čo odráža „zvýšené obavy z inflácie a ekonomickej stability“.

(sita)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok