Izrael zaútočil na infraštruktúru na hranici Sýrie a Libanonu

Budovy a mosty podľa vyhlásenia Obranných síl Izraela (IDF) využívali na presun zbraní zo Sýrie pre šíitské militantné hnutie Hizballáh v Libanone. Hlásenie citovala agentúra Reuters.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 7.25.40 Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na dediny v okrese Nabátíjih, čo je vidieť z mesta Mardžajun na juhu Libanonu 23. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelský nálet podľa libanonských úradov zasiahol okraj malého mosta na sýrskej strane hranice. Bezprostredne nebolo známe, či je most naďalej použiteľný.

Izrael v uplynulom týždni podniká na Libanon najintenzívnejšie letecké útoky od vojny v roku 2006. Bombardovanie, ktorého cieľom sú podľa IDF pozície Hizballáhu, si doteraz vyžiadalo už vyše 600 obetí na životoch.

Tisíce Libanončanov podľa Reutersu hľadajú útočisko v školách v hlavnom meste Bejrút. Pomoc im poskytujú aj humanitárne organizácie, ktoré distribuujú oblečenie a jedlo.

Cezhraničné boje vyvolali medzi niektorými susednými krajinami obavy o bezpečnosť ich občanov žijúcich v Libanone. Patrí medzi ne aj Turecko, ktoré sa podľa nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany už pripravuje na možnú evakuáciu svojich aj cudzích občanov.

Do susednej Sýrie podľa tamojších bezpečnostných zdrojov tento týždeň vstúpilo cez dva hraničné prechody z Libanonu už vyše 22-tisíc ľudí, prevažne Sýrčanov.

Na prímerie na izraelsko-libanonskej hranici vo štvrtok vyzvalo dovedna 12 krajín vrátane USA, Francúzska, Británie a Európskej únie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naň zatiaľ nereagoval, dočasný libanonský premiér Nadžíb Míkátí návrh, naopak, privítal.

Iránom podporovaný Hizballáh však trvá na tom, že svoje útoky na Izrael ukončí iba v prípade uzavretia prímeria v palestínskom Pásme Gazy, kde Izrael už takmer rok bojuje s militantným hnutím Hamas.

(tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok